GÄSTLEDARE Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Ida Zetterström, dragracingförare och stolt ålänning.

För lite drygt 13 år sedan tog min familj steget att flytta från stockholmsförorten Järfälla för att äntligen komma ”hem till Åland”. 

Min mamma är ålänning och alla somrar, jular och övriga högtider har tillbringats här på Åland, oftast i en liten vik i Hammarland på vårt smultronställe. Trots att jag är född i Järfälla och har bott där halva mitt liv så kommer Åland alltid att vara hemma för mig. 

Åland, vår trygga ö mitt i havet. Här kan man ta upp dagstidningen och se förstasidan prydd med en bild på glada dagisbarn som hänger upp och ner i en klätterställning, där rubriken berättar att ett av öns dagis fått en ny klätterställning donerad. Försök hitta den förstasidan på en dagstidning i Stockholmsområdet!  

Jag minns fortfarande chocken när jag som cirka åttaåring åkte till Hugos och handlade med mormor och hon lämnade bilen olåst med nyckeln kvar i tändlåset. Men mormor! Själv hade jag nyligen blivit av med cykeln utanför Jakobsbergs centrum trots att den var fastlåst med två vajerlås … Åland kommer alltid betyda trygghet för mig. 

Min poäng med det här är inte att måla upp en bild av Åland som helt problemfritt, självklart fanns det en hel del saker som var lättare när vi bodde i Sverige och visst går det att hitta problem även här, men den livskvalitet som Åland ger mig är svår att hitta någon annanstans. Nu pratar jag inte bara om närheten till vattnet eller den vackra naturen. Livskvalitet för mig är även att bara ha några minuters biltur till jobbet, att slippa timslånga bilköer eller att behöva trängas på pendeln, som allt som oftast skulle vara försenad ändå. 

Det är även att kunna parkera i stan utan att behöva cirkulera i 20 minuter och leta efter en minimal parkeringsplats för att sedan betala 130 kronor i parkeringsavgift och frenetiskt plocka undan allt som kan vara av värde i bilen, då skyltarna utanför varnar för stöldrisk.  

Livskvalitet är att känna mig säker när jag tar en promenad genom skogen sent på kvällen eller hämtar bilen från ett mörkt parkeringsgarage. 

Sedan vi flyttat hit får jag ofta frågan ”Varför flyttade du hit, här finns ju ingenting att göra och allt är så dyrt!”

Där vill jag snällt säga emot. 

Självklart finns det en del som är dyrare här, vilket inte är så konstigt med tanke på att vi faktiskt bor på en ö, frakter och andra kostnader gör absolut att vissa produkter är dyrare här. Men de flesta som har bott utanför Åland skulle nog ändå hålla med om att det i slutändan är billigare att leva här. Här är bland annat försäkringar billigare, våra utgifter för bränsle är oftast betydligt lägre på grund av korta sträckor till jobbet, vi betalar aldrig trängselskatt eller för att parkera bilen någonstans, villor och tomter är i regel billigare och barnen åker gratis skolskjuts till skolorna.

Förutom det har de flesta mer fritid över här än många i regel har på andra orter, efter en åtta timmars arbetsdag har de flesta en resa på 10-30 minuter hem, skulle vi ha bott i Stockholm hade ofta den hemresan varit en timslång bilkö. Tid är också pengar.

Men för mig handlar det egentligen inte så mycket om vad som är billigare eller dyrare, det är som sagt livskvalitet det handlar om. Många verkar tänka att livskvalitet skulle vara att bo nära stora shoppingcenter, att ha en biograf som visar fem filmer varje kväll eller att kunna skicka efter kläder utan att behöva krångla med införtullningar och frakter. 

För mig däremot är livskvalitet att kunna sova längre på morgonen för att jag har så nära på jobb, att sedan 20 minuter efter jobbet vara på väg till en liten undangömd vik där vi grillar och badar, utan att trängas med massa andra människor. Eller att ha max 30 minuter till mina närmsta kompisar för att kunna ta en kaffe på altanen. Jag kan fortsätta i timmar och räkna upp fördelar med att bo här men jag tror att ni förstår vad jag menar.

Om vi även ser på hur många ålänningar som har privilegiet att äga ett stort hus, en egen stuga eller båt, och i många fall till och med alla tre, så tycker jag att det säger mycket om livskvaliteten som de flesta här faktiskt har. 

Jag vill också ställa en följdfråga till alla er som klagar på att det är så dyrt här på Åland. Handlar ni lokalt och stöttar de åländska företagarna, eller åker ni till Sverige och handlar det mesta där? Jag vill slå ett slag för att handla lokalt. Om vi stöttar våra lokala företag hjälper vi dem att kunna hålla lägre priser, större sortiment och mer i lager. Unna dig en blombukett från din närmsta blomsterhandel, välj lokalt bryggd öl till fredagsgrillningen och köp ditt byggmaterial lokalt. Oavsett om det handlar om kläder, mat, elektronik eller annat – stötta våra åländska företagare.

Summan av detta långa kärleksbrev till Åland är väl att det är lätt att bli hemmablind och sluta uppskatta det fina vi har här på ön. Från någon som har sett det från ett annat håll kan jag säga att jag personligen aldrig skulle hitta en tryggare plats på jorden än just här på Åland. Även om jag skulle ta valet att bo på annan plats igen, kommer Åland alltid vara hemma för mig. 

 

Ida Zetterström, dragracingförare och stolt ålänning

 

Alternativen för sophantering i Misekommunerna blir allt färre. Det är både principiellt illa och motverkar förbundets själva syfte.

Stödformerna för näringslivet har varit många under pandemin. I många fall har vägen från ansökan till utbetalning varit imponerande snabb men är det rätt typ av stöd som utbetalas och vad medför snabbheten?

President Donald Trump vägrar att garantera att han kommer lämna över makten fredligt och värdigt om han förlorar mot Joe Biden. Det är den värsta av väldigt många attacker mot både de amerikanska institutionerna och värdigheten som borde omfatta hans ämbete.

Lanseringen av streamingtjänsten Disney+ blev ytterligare en påminnelse om att Ålands roll på nätet är långt ifrån självklar. Som ålänning kan du inte räkna med att kunna ta del av nya internetbaserade tjänster.

Den stora kinesiska dataläckan som avslöjades förra veckan är en akut påminnelse om hur viktigt det är att värna privat information på internet.

Amorellas grundstötning var aldrig i närheten av att bli en katastrof, men den torde ändå få många ålänningar att hålla andan. Det sista Viking Line behövde nu är ytterligare problem.

Ålands framtid är ett av Ålands mest progressiva partier gällande självstyrelsen. Ändå har partiet mer eller mindre varit tyst den senaste tiden. Det är underligt att när den åländska självstyrelsen gång efter annan har körts över av regeringen i Helsingfors bemöts det av tystnad från ett parti som utsett sig själv till självstyrelsens främsta försvarare.

”Största möjliga frihet åt största möjliga antal” skrev John Stuart Mill när han förklarade sin ståndpunkt att samhället ska göras så fritt som möjligt för var och en att fatta beslut, så länge denna frihet inte inskränker någon annans frihet eller skadar någon annan. Det är en fin hållning till livet, till medmänniskor men framför allt till hur staten – det offentliga – bör förhålla sig till individen – det privata.

Ålandstidningen berättade i onsdagens tidning att finländsk polis på uppdrag av den åländska polisen utfärdat böter enbart på finska. Det är ett brott mot gällande lagstiftning och ur ett självstyrelseperspektiv fullständigt oacceptabelt.

Det låter otroligt att det bara råkade sig att ÅMHM:s styrelse sänkte samtliga förslag som myndighetschefen Susanne Perander lade fram under det senaste styrelsemötet.

Landskapsregeringen har äntligen formulerat en vision för framtiden. En storskalig satsning på havsbaserad vindkraft ser regeringen som ett framtida inkomstben för landskapet. Men det är lång, lång väg dit.

Bestånden av vilda ryggradsdjur i världen har minskat med drygt två tredjedelar under det senaste 50 åren.
Orsakerna är främst avskogning, ohållbart jordbruk och handel med vilda djur, visar ny rapport från Världsnaturfonden.

Fler ledare