Angående användningen av plast. Var det inte meningen att vi skulle minska på användningen av plaster?

Har själv en liten tygväska med då jag handlar mat som jag fick på köpet då jag köpte ny cykel för en massa år sedan. Men tyvärr räcker den inte till och jag litar inte på att papperskassar ska hålla då man cyklar.

De nya mjölkförpackningarna är visserligen praktiska, men har ganska stora plastkorkar som man antagligen borde ta bort innan man slänger dem i containern för kartong i soprummet.

Vissa morotsodlare verkar ha väldigt svårt att få sälja, eftersom de förpackar morötterna i så stora plastpåsar att det är nästan omöjligt för en person i ett litet hushåll att köpa dem, för så där mycket morötter har man nästan ingen användning för. Det har faktiskt hänt att jag i protest satt mig på cykeln och trampat i väg flera kilometer för att kunna köpa morötter i mindre plastpåsar eller helst i lösvikt.

Apropå det. Kan någon förklara för mig varför halva kålrotsbitar är inplastade?

Men det värsta var dock i slutet av sjuttiotalet då jag bland annat jobbade i kallskänken på en populär matbar. Varje dag skar jag upp slanggurkor för att göra sallad eller smörgåsar. Men varje dag blev jag tvungen att slänga nästan alla gurkor på grund av att dessa var så hårt inplastade att de hade ruttnat i brist på syre.

Sixten Jansson

konstnär

En av Mariehamns stads skolor toppar Pisaresultaten, igen. Från stadsstyrelsen vill vi gratulera och tacka alla inblandade parter.

Vi lyfter på hatten för Anders Caséns engagemang gällande granulat som fyllnadsmaterial (insändare den 23 januari). Men har du Anders fått någon respons från dem som håller på med och ansvarar för den nya anläggningen?

I ny rapport om pälsfarmer i EU finns nytagna foton från minkfarmer och rävfarmer (även olagliga jätterävar finns med på bild, varav en allvarligt skadad). Och – ärligt talat – de mest skakande fotona är tagna på farmer i Finland 2019.

Varför har Mariehamns Stad ordet empatisk (Ålandstidningen 23 januari) med i en annons där de söker medarbetare?

”Undrande”

Karl Nordlund, tillförordnad räddningschef, svarar:

Avbeställningen av elhybridfärjan har stötts och blötts i medierna den gångna veckan. Det är dock ingen tvekan om att det var rätt beslut. En öppen flakfärja är inte lämplig på annat än korta rutter.

Det finns mycket mer än elhybridfärjor och kortrutter att ta tag i för att utveckla Åland. Vårt näringsliv är naturligtvis beroende av goda förutsättningar till såväl export som import.

Genom mina barns skolgång har jag fått ta del av utkastet till den inledande delen av Ålands nya läroplan.

I tisdagens Ålandstidningen (21 januari) kunde vi läsa hur en arbetsgrupp skulle tillsättas för att utreda hur en svensk lärarexamen ska kunna kompletteras för att motsvara behörighetskraven på Åland.

De gamla och sjuka som bor på något av de kommunala äldreboendena på Åland eller har kommunal hemtjänst har inte tillgång till den sjukvård de borde få.

Angående Anders Anderssons insändare den 21 januari:

I finsk massmedia skrivs det om föreningen som Viking Lines aktieägare bildat. En sådan förening är ett bra initiativ för att hjälpa rederiet.

I tisdagens Ålandstidningen skriver Sture Åström, sekreterare i ett nätverk som kallar sig Klimatsans, om klimatet och hänvisar till 15 av världens främsta forskare, utan att nämna vilka, inom vilka områden de är verksamma, eller på vilka grunder

Barbro Sundback (S) går till angrepp och anklagar mig som gruppledare för De obundna i Mariehamn för att inte hålla de politiska överenskommelserna. Mig veterligen har nog inte jag gjort något övertramp.

Fler insändare