Här kommer några reflektioner som undertecknad upplevt under senare tid.

Inget Rockoff i sommar, det var den bästa nyheten detta århundrade. Äntligen ska vimariehamnare och alla andra få njuta av en lugn och fridfull stad i sommar, såsom vi hade det förr i tiden.Inget oljud från detta påfund, som bara förde med sig ungdomsfylla och bråk, nedskräpning i närliggande parker och badstränder, märkbar ökning av narkotiska preparat samt sömnlösa nätter för oss som bor i närheten.

Hoppas att Rockoff inte kommer igen, om så skulle vara fallet kan det väl placeras någon annanstans, inte mitt i centrum.

En stor rosbukett till regeringen Sanna Marin och company för ert beslut att hålla gränsen till Sverige stängd. Detta är nödvändigt för att hindra covid-19 från att smitta oss ålänningar och andra. Alla vet hur det står till i Sverige beträffande covid-19 och det är inte en situation som vi vill ha här på Åland. Hoppas gränsen förblir stängd en lång tid framöver.

Hur tänkte Mariehamns stad när de först sade att det inte skulle bli någon stadsbuss i sommar, och sedan blev det trafik ändå? Nu kör bussen omkring i Mariehamn så gott som tom, inga passagerare. Ur miljösynpunkt kan det inte vara bra, inte ekonomiskt heller.

Är ekonomin i staden verkligen så bra att vi har råd att lägga ut 20.000 euro på busstrafik under sommaren som enbart ett fåtal använder? Skulle nog bli billigare att de få passagerare skulle få ta taxi på stadens bekostnad.

Hur kan man förstöra Badhusparken genom att anlägga en discgolfbana där? Nu får man vara livrädd när man går i denna underbara park för att bli träffad av en disc. Varför måste det vara discgolf just i en park som besöks av många lokala innevånare och turister? Vore det inte bättre och säkrare för alla att banan placeras på en plats som inte besöks av så mycketfolk? Den som vill spela tar sig nog till banan även om den inte är placerad i en av centrums vackraste parker. En plats kunde vara ute vid

Nabben eller i Västernäs vid Baltichallen. Också vid Träningsverket finns en stor plan som står oanvänd.

Lördagen den 11.7 blev undertecknad vittne till det största trafikbrottet i modern tid. På Torggatan utanför Mariehamns bokhandel stod Röde orms tåg stilla på gatan, utan passagerare. Kön av bilar bakom tåget sträckte sig ända till Viking Lines kontor på Norragatan. Chauffören till tåget stod helt oberörd och pratade med turister, utan den minsta antydan till att flytta tåget,medan kön av bilar, som spydde ut avgaser, bara blev längre och längre.

Har Röde orm verkligen rätt att stanna på det viset och stoppa trafiken för andra bilister, och om så är fallet, vem har givit detta tillstånd, vad gör polisen åt saken? Kan mycket väl tänka mig att de bilister som stod i kön inte var allt för förtjusta i att sitta och vänta flera minuter för att komma fram, bara för att chauffören till tåget ska få prata färdigt.

Måste tåget överhuvudtaget stanna på Torggatan? En bättre plats kunde vara Norra esplanadgatan eller varför inte bussfilen som är i nära anslutning till Torggatan. Det skulle inte vara stor skillnad i gångväg för tågets passagerare, endast några meter. Kanske det är för svårt att manövrera in till denna bussfil för tågets chaufför.

Albin

Röde orms vd Ulf Grüssner svarar:

Jag har full förståelse för att det kan vara irriterande att sitta bakom ett minitåg som håller på med att släppa av eller plocka upp passagerare från och till kryssningsfartygen. Två minuter kan säkert kännas som en halv evighet om man har bråttom. Men samtidigt får man väl ha litet förståelse och tålamod och kanske rentav skicka en tacksamhetens tanke till City Mariehamn som tagit initiativ till att charta tåget för att se till att så många köpglada båtturister som möjligt hittar vägen till butikerna i stadens centrum. Det är ju faktiskt dessa hårt drabbade butiksinnehavare som betalar för den här gratistrafiken.

Givetvis ska tåget absolut inte stå stilla och hindra trafiken en enda sekund i onödan. Så vi ska nog se till att snabba upp uppehållet på särskilt den här platsen. För visst ska trafiken flyta på.

Liberalernas John Holmberg (JH) skjuter rejält från höften när han bemöter mitt debattinlägg ”Tänk att det krävdes en pandemi”. Man kan nästan tro att Holmberg sitter i aktern på fartyget och fiskar.

Journalistförbundet skriver på sin hemsida:

Att leva i verkligheten är viktigt, inte minst som politiker. Det verkar bestämt som om lantrådet Veronica Thörnroos och jag själv befunnit oss i parallella universum de senaste åren.

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Fler insändare