Insändare

Viktigt med bra simundervisning

Publicerad Senast uppdaterad

Har under många år följt med simundervisningen i Folkhälsans simskolor. Först med mina barn och nu med barnbarnen. Hade stora förhoppningar att denna sommar få ett lyft för simkunnigheten då vatten- och lufttemperatur var mycket tjänliga. Men ack så besviken jag blev. Vad har hänt med simundervisningen? Alla simprestationer och märkestagningar som var och är så viktiga för att barn ska få simerfarenhet. Simmar man inte 25 meter, 50 meter, 100 meter och så vidare numera ? Det fanns inga simbojar eller snören i vattnet på de platser jag bevistat!

Simkandidat och simmagister är ord som ingen talade om. Förstår att det är olika engagemang bland simlärarna, men borde inte Folkhälsan styra upp och stärka simkunskaperna? I Finland drunknar alltför många människor på grund av dåliga kunskaper i badvett.

För inte så länge sedan hade Folkhälsan simkampanjer. Man skulle simma Ålandsmärket (tror det var 300 meter), gammal som ung. Alla hade möjligheten. Man ordnade vuxenkvällar och vuxensim i samband med simskolan. Mycket bra idé för att stärka simkunskapen. Allt sådant har tydligen runnit ut i sanden.

De lokala simombuden lyser med sin frånvaro. Saknade också simfesten i samband med simskolans avslutning.

”Simkunskap kan rädda liv”

Folkhälsan har en lång tradition av simundervisning och sommarsimskolor. Under dessa år har undervisningen utvecklats och uppdaterats, men grundelementen som efterfrågas i insändaren finns fortfarande kvar. I år har det deltagit fler barn i sommarsimskolorna runtom på Åland än vad det gjorde förra året, och dessa barn har också tagit fler märken än tidigare år. År 2019 då antalet simskolebarn var ungefär det samma som i år togs 1.009 märken, i år har barnen hittills tagit 1.600 märken.

Antalet simmärken har alltså ökat, och detta gäller även de mer avancerade märkena som kandidat och magister. Vilka märken som simlärarna väljer att lyfta fram beror bland annat på barnens simkunskaper och ålder. Om barnen är för unga och inte uppnår kraven för de högre simmärkena nämns alltså nödvändigtvis inte dessa. Vi jobbar dock hela tiden aktivt med att försöka få äldre barn att fortsätta i simskolan eftersom vi ser att barn ofta slutar när de blir lite äldre (runt nio år).

Generellt kan nämnas att Folkhälsans inställning till simmärken och barns prestationer har moderniserats. I dag bedömer vi att det är viktigare att så många barn som möjligt vill vara med på simskola och utveckla sin simning. Märkena är för många ett roligt inslag som på ett bra sätt visar kunskapsnivå, men i vissa fall kan det få en motsatt effekt då barn som inte klarar nästa märkesnivå blir besvikna och väljer att inte ta till sig mera simundervisning.

Alla våra simlärare och lekledare har en behörig utbildning samt fortbildning som Finlands simundervisning- och livräddningsförbund kräver. På samtliga 28 stränder har vi i år, liksom tidigare år, också haft lokala simombud som på frivillig basis bidrar till att förverkliga Folkhälsans sommarsimskolor. Utan dessa personer skulle vi inte kunna ordna sommarsimskolor i den utsträckning vi gör idag.

År 2020 och 2021 har varit annorlunda och pandemin har påverkat också sommarsimskolorna. Förra året var vi tvungna att minska på antalet barn i grupperna och på så vis hade inte lika många barn möjlighet att gå i simskola. I år har vi dock kunnat ha normala storlekar på våra grupper och även utökat verksamheten med till exempel just vuxensimning som efterfrågas i insändaren. Att vi inte kunnat ha några hopp- och familjekvällar och gemensamma avslutningar beror tyvärr också det på coronapandemin. Detta är uppskattade inslag som vi förstås gärna återinför så snart vi får möjlighet.

Att ålänningarna överlag har en god vattenvana är en högt prioriterad fråga för Folkhälsan. Med flera moderna inomhusanläggningar är förutsättningarna för undervisningen mycket goda och i dag lär sig en övervägande majoritet grunderna i simning under vinterhalvåret. Vi är glada att årligen ha tusentals deltagare i vår simundervisning på Åland och gör vårt yttersta för att fortsätta bidra till att drunkningsstatistiken i landskapet bibehålls på nuvarande låga nivåer.

Simenheten

Folkhälsan på Åland