Insändare

Björn Blomqvist, Rederi Ab Eckerö, Anna Wennström, Team Sportia, Susanne Olofsson, Ålands näringsliv och Jan Hanses, Viking Line.

Havsbaserad vindkraft på Åland – en nödvändighet för framtiden

Ålands näringsliv och en rad stora företag skriver att den havsbaserade vindkraften är en av de mest lovande framtida lösningarna, och förklarar varför de tycker man bör satsa på det.

Publicerad Senast uppdaterad

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

I en tid där världen står inför en akut klimatkris och behovet av fossilfri energi är större än någonsin, framstår havsbaserad vindkraft som en av de mest lovande framtida lösningarna. Åland, med sina unika geografiska förutsättningar, har en gyllene möjlighet inom denna sektor. Här är varför vi bör satsa på havsbaserad vindkraft på Åland.

Världen behöver ställa om till fossilfri energi

Klimatförändringarna är en av de största utmaningar vår planet står inför. För att begränsa den globala uppvärmningen och dess förödande konsekvenser måste vi minska våra utsläpp av växthusgaser. Globala politiker kan ändra åsikt från mandatperiod till annan men vetenskapen står stadigt kvar med krav på vad vi behöver göra. Fossilfri energi, såsom vindkraft, är en nyckelkomponent i denna omställning. Havsbaserad vindkraft är särskilt effektiv eftersom vindarna till havs är starkare och mer konstanta än på land, vilket leder till högre energiproduktion, framför allt här på Åland med Finlands bästa vindförhållanden.

Finland står inför energibrist

Enligt en av Finlands största energiproducenter, Helsingfors Energi (Helen) är Finland på väg mot energibrist. Detta är en allvarlig situation som kräver omedelbara åtgärder. Fingrid, Finlands nationella nätoperatör, prognosticerar att landets elbehov kommer att stiga med 50% fram till år 2030. Vi har för närvarande låga energipriser i Finland men prognosen är att det kommer att förändras under de kommande åren då vårt energibehov växer. För att möta denna ökande efterfrågan måste vi investera i hållbara energikällor, och havsbaserad vindkraft på Åland kan spela en avgörande roll i att säkerställa vår energiförsörjning. Idag behöver väl knappast någon längre påminnas om nödvändigheten av att göra oss oberoende av diktaturernas olja och gas.

Näringslivet på Åland behöver tillväxt

Vi får regelbundet ta del av information som beskriver bristen på tillväxt inom vårt åländska näringsliv, en tillväxt som saknats under en längre tid. Den havsbaserade vindkraften, tillsammans med lokal produktion av vätgas och e-bränsle, erbjuder en unik möjlighet att vitalisera vårt lokala näringsliv och bland annat möjliggöra gröna transporter till och från våra öar. Genom att investera i denna teknologi kan vi skapa nya arbetstillfällen, attrahera investeringar och främja innovation. Detta skulle inte bara gynna Åland, utan även bidra till Finlands övergripande ekonomiska utveckling.

Offentliga Åland behöver nya intäkter

Det offentliga Åland står inför betydande ekonomiska utmaningar. Vår åldrande befolkning sätter press på kommunernas kostnader, och landskapet Åland har ett betydande budgetunderskott. För att möta dessa utmaningar behöver vi nya intäktskällor. Havsbaserad vindkraft kan generera betydande inkomster genom fastighetsskatter och arrenden. Dessa intäkter skulle kunna användas bland annat för att förbättra äldreomsorg, hälsovård och skola samt säkerställa en hållbar framtid för hela Åland.

Havsområdet norr om Åland är mycket lämpligt

Landskapsregeringen presenterade under maj månad en omfattande miljökonsekvensutredning på 1100 sidor. I sammanfattningen konstaterar man att området är lämpligt för havsbaserad vindkraft och att en utbyggnad kan genomföras utan väsentlig miljöpåverkan. En visuell förändring kommer dock att ske för personer som vistas vid våra norra stränder då man kommer att kunna urskilja vindkraftverk långt ute i havet.

Slutsats

Havsbaserad vindkraft på Åland är inte bara en möjlighet, utan en nödvändighet. Genom att investera i denna teknologi, som är beprövad sedan 90-talet, kan vi bidra till den globala kampen mot klimatförändringar, säkerställa Finlands energiförsörjning, revitalisera det åländska näringslivet och skapa nya intäkter för det offentliga Åland utan väsentlig miljöpåverkan. Från nej-sägarna kommer inte några trovärdiga alternativa lösningar. Det är dags att vi gemensamt vågar förändra och göra Åland till en ledande aktör inom havsbaserad vindkraft och vi skall göra det på vårt sätt och utgående från våra unika förutsättningar, till detta räcker havsplanens ursprungsområde.

Låt oss tillsammans arbeta för en hållbar framtid på Åland.

Susanne Olofsson

vd Ålands Näringsliv

Peter Wiklöf

Ordförande Ålands Näringsliv

Johan Eriksson,

styrelsemedlem Ålands Näringsliv

Tony Karlström

Alandia Försäkring

Anders Rundberg

Carus

Niclas Södergård

Crosskey

Dan Karlsson

DKCO

Björn Blomqvist

Eckerö Linjen

Trygve Eriksson

Eriksson Capital

Tomas Doepel

Finnlines

Simon Lindholm

Hugoil

Marlene Husell

Husell Invest

Peter Enberg

Klipp Upp

Christer Söderström

Orkla

Anders Wiklund

OX2

Gustaf Salmelin

PNM-Chipsters

Jenki Rask

Rask Business Partner

Anders Johnsson

Samseglingsagenturen

Mikael Lundell

Stormskärs Växthus

Anna Wennström

Team Sportia Åland

Mats Clemes

Transmar

Anna Häger

Vejde Ab

Jan Hanses

Viking Line

Christer Nordberg

Vind AX

Johannes Dahlman

W. J. Dahlmans

Nils Lampi

Wiklöf Holding

Thomas Lundberg

Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag

Carola Nilsson

Ålandsbanken Fondbolag

Mikael Mörn

Ålandsbanken