Ledare

Dagens gästledarskribent är Robert Gustafsson, partner och vd Mäklarhuset.

Fortsätt blomstra Åland!

Robert Gustafsson, partner och vd Mäklarhuset » Ålands unika småskalighet hotas och möjligheter går förlorade. Hur kan vi tillsammans säkra framtiden för det som gör Åland till just Åland?

Publicerad

Gästledare

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

En stor del av det åländska samhället vilar på våra småskaliga verksamheter. Oavsett om det gäller lokalproducerade mejeriprodukter eller turistupplevelser är de avgörande för Ålands attraktionskraft – både för turister och inflyttare. Utan dem riskerar vi att förlora det som gör Åland unikt. Skördefester, fiskeresor och semesterbilder från Åland på sociala medier blir färre, och vår plats på kartan mindre, när den borde bli större.

Varför lyfter jag det här som fastighetsmäklare? Många fastigheter som bidragit till det som gör Åland till just Åland har länge varit till salu utan att hitta köpare. Det är för krävande, dyrt eller inte lönsamt nog – oavsett om det gäller campingplatser eller att trafikera Kapellskär. 

Samma mönster syns inom jordbruket där generationer byggt upp välfungerande anläggningar som idag inte anses vara värda en bråkdel av vad de kostat att förverkliga. Det påverkar i sin tur de åländska åker- och skogsvärdena, även för de som fortfarande driver sina verksamheter och som är i stora behov av att markens värde bibehålls.

Vi behöver fler människor – både besökare och inflyttare. Det är en välfärdsfråga. Den försämrade kommunikationen till Åland vet vi att påverkat inflyttningen negativt. Ju mindre vi kan erbjuda, desto svårare blir det för kvarvarande företag, butiker och evenemang. Varje utebliven övernattning innebär missade restaurangbesök, golfrundor och inkomster. Utan turister och besökare blir varje anskaffningskostnad idag för kostsam, även för de som har både vilja och finansiering.

En minst lika viktig sak är förstås alla arbetstillfällen våra säsongsverksamheter erbjuder, framför allt åt våra ungdomar där dessa sommarjobb oftast är den första arbetslivserfarenheten. Tänk vilken gåva för Åland att många av oss skolas in i näringen redan som unga.

Företagande för Ålands bästa måste premieras. Vi har inte råd med bakåtsträvande som avundsjuka, skadeglädje eller politiska låsningar.

Vi behöver agera innan det är för sent. Hur kan vi stimulera turistföretagare att hålla stugbyarna i gång och lantbrukare att fortsätta leverera lokala produkter? Åland har sett positiv utveckling inom teknik, industri och handel – vilket gynnat sysselsättning och befolkningstillväxt. Till och med centrumutvecklingen är i ett uppsving. Hur många trodde det för tio år sedan? Med det sagt, Åland har klarat utmaningar med samhällsförändringar tidigare.

Syftet med denna ledare är att lyfta problemet utifrån min roll, men också varna för vad som väntar om inget görs. Många näringsidkare står inför stora utmaningar. Min telefon ringer allt oftare om försäljningar där engagemang och historia riskerar att gå förlorade. Det är en dominoeffekt på gång som jag hoppas vi fortfarande kan stoppa.

Hur löser vi det? Jag har inte alla svar, men jag vägrar tro att det är omöjligt. Problemet är förstås betydligt mer komplext, men där Åland har egen beslutskraft måste det bli lättare att driva företag. Företagande för Ålands bästa måste premieras. Vi har inte råd med bakåtsträvande som avundsjuka, skadeglädje eller politiska låsningar. Alla måste bidra – ett ökat samarbete måste vara vägen framåt, oberoende om man är konkurrenter i samma bransch eller medlem av olika politiska partier. Om DU tjänar, så tjänar JAG – direkt eller indirekt, via ett starkare samhälle.

Det krävs en gemensam insats från politiker, tjänstemän, fastighetsägare och framför allt från det åländska folket. Jag vill fortsätta gå på skördefest, handla ÅCA-mjölk och kunna skryta om Åland. Låt vårt samhälle fortsätta blomstra.