Brev från riksdagen

Sjöfartens dag stärker sjöfarten och Åland

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

Det blir rekord igen för Sjöfartens dag. Rekordmånga utställare och deltagare. För första gången någonsin har arrangörerna hamnat dra streck och hänvisa till väntelista då lokalernas maxkapacitet kommit emot med fler än 700 anmälda.

Sjöfartens dag är ett måsteevenemang för den som jobbar med sjöfart i vår del av världen, också i riksdagen. Vid sidan av föreläsningar och utställare erbjuder dagen möjligheten att träffa personer i branschen man kanske bara ser en gång per år.

Att så många utanför Åland reser till Åland och fyller hotell, flyg och färjor ett par dagar i maj har att göra med de högklassiga arrangemangen och den goda stämningen som hela arrangörsteamet med Eva Mikkola-Karlström i spetsen lyckas framkalla år efter år. Jag har inte träffat en enda som sagt att den inte vill komma igen.

Vid sidan av att stärka nya branscher och affärsidéer för vår åländska och finländska ekonomi är det minst lika viktigt att säkerställa att de befintliga starka ekonomiska klustren behåller konkurrenskraften, investerar och växer. Att sjöfarten fortsätter vara framgångsrik är livsviktigt för Ålands ekonomi och åländska arbetsplatser.

Sjöfartens dag ger möjligheter till affärer, men det sätter också åländsk sjöfart på kartan med Åland som internationell mötesplats. Antalet åländska rederier och fartyg har minskat, även om fartygen blivit större. Det skulle vara viktigt att vända på trenden och säkerställa att Ålands sjöfart på nytt växer, och det gäller både passagerare och frakt.

Sjöfarten är mer än rederier för Åland. Den har varit en motor för bank, försäkring, penningspel, skeppshandel, tekniska lösningar, konsultering, turism och mycket annat. Sjöfartens indirekta historiska avtryck på Ålands ekonomi är gigantiskt. Dessutom är det en viktig del av vårt kulturarv.

Som öbor innebär sjöfarten också tryggandet av livsviktiga kommunikationer. Man brukar ofta säga att Finland är en ö då 95 procent av utrikeshandeln går tills sjöss. För Åland är summan ännu större och då man sätter sig ner på färjan i Grisslehamn, Helsingfors, Stockholm eller Åbo är man som ålänning mentalt nästan redan hemma. Så naturlig del är färjorna av våra liv.

Som Ålands riksdagsledamot och medlem av kommunikationsutskottet brukar jag berätta om detta ofta. Färjorna är våra SL-bussar och spårvagnar. Det fick jag berätta återigen för några veckor sedan då finansministeriet och andra krafter inom regeringen försökte skära i de så kallade bemanningsstöden med 30 miljoner euro. Det hade lett till utflaggningar, förlorade arbetsplatser och hade varit ett dråpslag mot Åland. Det kunde vi inte gå med på och därför gjordes heller inga nedskärningar. Det är också en viktig positiv signal gentemot Sjöfartens dag att Finlands och Ålands flagga i aktern förblir stark och är konkurrenskraftig.

Mats Löfström