Insändare/Replik

Accelerationsområden för förnybar energi – kommunernas roll förändras inte

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

Christian Wikström (Ob) uttrycker i en insändare oro för att det kommunala självbestämmandet är hotat genom en EU-förordning om så kallade accelerationsområden som just nu behandlas i lagtinget. Oron som Wikström framför är förståelig – men i detta fall grundar den sig på missförstånd och antaganden.

För det första: Lagförslaget innebär inte att kommunernas planläggningsmonopol genom lagförslaget upphävs. Enligt gällande lag har kommunerna fortsatt ansvar för planläggningen av mark- och vattenområden – och detta förändras inte genom det nu aktuella lagförslaget, som för närvarande behandlas av social- och miljöutskottet.

För att ändra planläggningsansvaret krävs en separat ändring av plan- och bygglagen (PBL). Någon sådan lagändring är inte aktuell i nuläget. Den befinner sig i ett tidigt beredningsskede där kommunerna nu bjuds in att yttra sig.

För det andra: EU:s RED III-direktiv kräver att Åland inför lagstiftning om accelerationsområden för förnybar energi. Det handlar alltså inte om en politisk nyck från landskapsregeringen, utan om en skyldighet enligt EU-rätten att implementeringen – en skyldighet som faller inom Ålands lagstiftningsbehörighet.

Syftet med direktivet är att påskynda tillståndsprocesserna för utbyggnad av förnybar energiproduktion. Bakgrunden är bland annat Tysklands behov av att snabbt hitta alternativ till rysk fossil energi, men också en del av hela EU:s mål i klimatomställningen.

Viktigt att notera: Vilka områden som eventuellt kan komma att utses som accelerationsområden på Åland är ännu inte fastställda. Det finns i dagsläget inga beslut om solcellsanläggningar, vindkraft eller vätgasproduktion inom sådana områden.

Slutligen: Det är fullt rimligt att det finns olika politiska uppfattningar om kommuners eventuella vetorätt i dessa frågor. Men diskussionen måste föras utifrån fakta och gällande lagstiftning – inte genom att måla upp hot som ännu inte existerar.

Att Ålands lagting implementerar EU-lagstiftning om accelerationsområden, tar ansvar för klimatarbetet och bygger framtidens energisystem, innebär inte i detta fall att vi river ner vårt småskaliga samhälle. Tvärtom – vi ger det utvecklingsmöjligheter. Vi moderniserar det. Tillsammans.

Centerns medlemmar i social- och miljöutskottet
Robert Mansén
Liz Mattsson