Insändare

Kycklingindustrin är inte hållbar

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

Hushållningssällskapets vd Jenny Enbär satte i gång en debatt ”av oanade mått” (ÅT 13 maj): Kycklingkött i sallader, utländskt eller inhemskt. Det kan ses från olika synvinkel, men sist och slut gäller det ”pängar”!

Vi kan först se med hönsögon. Arkeologerna har funnit forntida hönskvarlevor i 600 utgrävningar i 89 länder. Hönsen blev tamdjur via vild röd höna i Thailand för 3.200 år sedan och vandrade till Nordeuropa för 1.000 år sedan. Hönan var ingen föda för människan, utan ett sällskapsdjur och betraktad som helig. I urtida gravar finns hönskroppar begravda med människolik. Bild på höna finns på mynt, vilket visar högt status.

I agrarsamhället uppföddes hönan till mat. Först på 1960-talet kom en snabb ökning i industriellt skala, som i dag är verklig massproduktion. Det finns i världen 30 miljarder höns/broiler och kan jämföras med sparv, den mest allmänna vildfågeln, med 1,6 miljarder. Varje år slaktar man 70 miljarder hönsfåglar, lika stort antal som alla vilda fåglar. Massuppfödning och pressade industriella processer leder till problem: stressade, skadade och sjuka djur med ständig värk, epidemier och zoonoser (salmonella, fågelinfluensa). Även pandemier, övergödning, klimatförändring och minskning på biologisk mångfald, artdöd.

I Finland är golvytan per broiler minst i Europa. Efter en intensiv uppväxt på fem veckor, har broilern på två kilo 30x20,8 centimeter golvyta. Det betyder 16 broiler per kvadrat.

Vad gäller beredskap och självförsörjande är broiler sämst. Utfodringen av broiler sker med säd, men den snabba tillväxten kräver 10 procent soja, vilken måste importeras. Nöt kan däremot ha gräs som föda och gå på naturbeten. Broilerstallen är i den storleken att gödseln inte sprids lokalt och överskottsfosfor rinner till vattendrag och blir övergödning. Effektivitet kräver fosforkonstgödsel.

I Finland finns 170 broilergårdar. Man uppföder årligen 80 miljoner broiler. Det har byggts en ny fabrik, över hundratusen broiler slaktas varje dygn för Kina-export. Varje sekund avlivas fyra broiler. Efter köttet blir resten hundfoder och biobränsle till Neste. Finska aktionsgruppen Elokapina arrangerade den 22 mars en demonstration vid fabriken. Polisen arresterade 26 av 50 demonstranter.

Globalt används 80 procent av den hela odlade arealen till foderproduktion. Det fungerar inte i framtiden. Vi närmar oss stora problem. Animaliska livsmedel måste minska. Vad finns för alternativ, om vi inte blir vegetarianer?

Genteknologi kanske! I England godkändes kommersiell produktion av hundfoder med ”odlat kött”. I början behövs en bit kött/ett hönsägg och sedan produceras kött och äggvita i all oändlighet, utan att mer djur ska slaktas. Låter fantastiskt! Bon appétit, helst utan kyckling/broiler!

Rauli Lehtinen (HI)

Pensionerad veterinär och livsmedelshygieniker