Insändare
”Skissen visar hur ett boende kunde placeras och hur stort det skulle vara”, skriver insändarskribenten om ett demensboende på Lotsgatan.
Skiss av Johanna Wickström
Ett helt nytt demensboende är rimligt
Arkitekt Johanna Wickström skriver i en insändare om möjligheten att bygga ett nytt demensboende på Lotsgatan.
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
Min son går på första klass och håller på lära sig räkna. I skolan har han blivit introducerad till ett barnprogram från utbildningsradion, ”Mattelandet”. Där får de lära sig addition och subtraktion och dubbelt upp, men även till min överraskning, överslagsräkning och rimlighet.
”Det är inte rimligt” lär de sig om nio potatisar till 90 middagsgäster. Rimlighet är inte helt lätt, man måste dels behärska multiplikation eller överslagsräkning men även ha en del omvärldskunskap.
”Det är inte rimligt” är de exakta orden som kommer till mig när jag hör att stadsfullmäktige tagit beslut att köpa Hälsans hus för 5,5 miljoner för att delvis riva det (för en halv miljon) och sedan invändigt bygga upp det på nytt till ett boende utan trädgård eller park. Ytterligare 800.000 euro ska tillkomma för parkeringsplatser.
Priset är inte rimligt. För 6 miljoner kan man köpa drygt 30 nyproducerade tvårummare till marknadspris. Uppskattar vi att renoveringen sedan går på 4-6 miljoner så motsvarar det ytterligare 30 splitternya lägenheter. Hälsans hus kommer uppskattningsvis räcka till totalt 40 lägenheter i två plan.
Beslutet har dragit ut alldeles för långt på tiden hör jag. Det är inte ett rimligt argument. Om beslut drar ut på tiden så kan det beror på att alternativen inte är kompletta, att nytag behövs. Långsiktiga beslut är att föredra, före snabba och dåliga. Detta var dessutom ett snabbt beslut med en långsam lösning. Det kommer ta tid innan boendet står klart.
Att man inte vill bygga på skyddat grönområdet på Ytternäs ängar är förståeligt, även om idén om ett boende där känns magisk. Apalängen får kritik för att det är sankmark. Men det finns andra tomter i staden.
Rimligt hade ju varit, om det är bråttom med en lösning, att i första hand se på vilka tomter staden äger som inte är skyddade grönområden. Staden har just nu fem områden ute på hemsidan varav två skulle kunna fungera. Lotsgatan 2 är kanske bäst lämpad. Det är en tomt som Mariehamns stad försökt sälja en tid, den ligger mitt emot ett stödboende och ett daghem och det är bergmark.
Detaljplanen skulle med fördel justeras lite men området har en byggrätt på 2.100 kvadratmeter, i ett plan skulle det rymma crika 35 bostäder á 30 kvadratmeter med generösa sociala ytor, kommunikation, personalutrymmen, kök och så vidare. Platsen skulle även kunna rymma stora och trygga utomhusmiljöer. I området finns även flera andra obebyggda tomter så det hade varit möjligt att bygga vidare på boendet. Skissen är gjord i all hast, men visar hur ett boende kunde placeras och hur stort det skulle vara.
En nybyggd kvadratmeter i Sverige beräknas kosta cirka 30.000 kronor, på Åland är det lite dyrare, men om vi drar till med 4.000 euro så skulle detta bli att kosta 8,4 miljoner (vilket antagligen är i överkant) och då skulle stan kunna ha ett klart demensboende sommaren 2028.
Det hade varit rimligt.
Nu får vi i stället gratulera nuvarande ägare av Hälsans hus till ett orimligt lyckad affär och hoppas att Hälsans hus inte blir en orimligt stor ekonomisk börda för stadens invånare.
Eller så överklagar vi ett orimligt beslut.
Johanna Wickström
Arkitekt