Ledare

Under landskapsregeringens presentation av vårbudgeten 2026-2028 dök den nygamla frågan upp om att bolagisera Paf.

Rätt att bolagisera Paf

När Finland öppnar sin spelmarknad måste Åland agera. En bolagisering av Paf är inte bara logisk – den är nödvändig för att säkra framtida konkurrenskraft.

Publicerad

Ledarsidan

Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.

I samband med presentationen av landskapsregeringens vårbudget för 2026-2028 lanserade finansminister Mats Perämaa (Lib) det nygamla förslaget om att göra Ålands Penningautomatförening till ett aktiebolag.  

Förslaget är rätt i tiden och skulle ge Paf betydligt bättre förutsättningar att agera på marknaden. I synnerhet när Finland nu går mot en licensierad spelmarknad.

Hur Paf ska organiseras har varit föremål för debatt i många år. Bland annat lyfte tidigare lagtingsledamot Danne Sundman, som förste undertecknare, och nuvarande moderata lagtingsledamoten Mika Nordberg, tidigare talman Gun-Mari Lindholm och tidigare näringsminister Fredrik Karlström frågan redan 2008. 

I sin motivering till finansmotionen lyftes att en bolagisering skulle ge Paf större möjligheter till mer fördelaktiga expansioner då statusen som offentligrättslig förening är otydligt. 

En intressant tanke, som även lyftes i motionen, var att delar av ägarskapet vid en bolagisering även skulle tillfalla ålänningarna direkt. Tanken var, likt många andra idéer från den nu avlidne Sundman, utanför boxen och ställer saker på sin spets. För vems är egentligen Paf?

Om vi frångår tanken om att ägarskap skulle delas ut till ålänningarna och i stället riktar in oss på vad en bolagisering med LR som ensam ägare skulle medföra är det flera saker som sticker ut. 

Enorma möjligheter men även orosmoln kan således siktas. Därför är det viktigt att rätt förutsättningar ges och att ett politiskt beslut om bolagisering kommer.

För det första skulle det bli en tydligare överföring av medel mellan LR och Paf om man har en renodlad modell med dividend, men det är trots allt inte det viktigaste. 

Tydligheten och ansvarsfördelningen skulle stärkas rejält med en bolagisering. För i dag är det otydligt. Försök bara att förklara vad en offentligrättslig förening är för den oinsatte eller fråga vilken ålänning som helst vem som äger Paf så kommer du genast att få problem. Det här påverkar utvecklingen av Paf.

När Finland nu går in för en licensierad spelmarknad är det viktigt att det finns en tydlighet och en transparens för att Pafs möjligheter att lyckas på finska marknaden ska vara så goda som bara möjligt.

Med en bolagisering följer man dessutom det finska spelbolaget Rays beslut om att övergå till en lösning där staten i det fallet tog över ägarskapet. Modellen känns då igen på marknaden och transparensen blir tydlig. Men det blir även ett tydligare ställningstagande för ansvarsfullt spelande och samtidigt ger det en tydlig grund för ekonomisk stabilitet.

En bolagisering medför även större affärsmässig flexibilitet. Något som Paf behöver ha möjlighet till när marknadsvillkoren ändrar. Att snabbt kunna fatta beslut och vara konkurrenskraftig. Att kunna fatta beslut blixtsnabbt och helst utan någon större politisk inblandning är viktiga ingredienser för att lyckas. 

Förvisso ska sägas att våra åländska politiker är duktiga på att hålla fingrarna borta från styrningen av Paf redan i dag, men ökad konkurrens kan leda till att politisk klåfingrighet väcks till liv när djärvare affärsmässiga drag kan behöva göras.

Den väntande huggsexan om den finländska spelmarknaden kommer bli intensiv och Paf ska konkurrera med väldigt stora och internationella aktörer. Förvisso gör man det redan i dag, men den finländska marknaden är fortfarande så viktig för Paf att mycket står på spel när marknaden nu på allvar öppnas upp. 

Enorma möjligheter men även orosmoln kan således siktas. Därför är det viktigt att rätt förutsättningar ges och att ett politiskt beslut om bolagisering kommer. Det tjänar Paf, landskapsregeringen och hela Åland på.