Insändare
Passfrihet inom
Norden är viktig
Många undrar vad som sker inom Nordiska rådet. Finns det ett behov?Jag har nu suttit fyra år i den åländska delegationen för Nordiska rådet, varav tre år som ordförande. Många frågor har under dessa år debatterats. En av de största är att stärka den skandinaviska språkförståelsen inom Norden.Svenskan utsetts för utmaningar även inom Norden. Lika viktigt som det är att kämpa för svenskan i Finland och på Åland, behövs det också inom den nordiska familjen.
Många undrar vad som sker inom Nordiska rådet. Finns det ett behov?
Jag har nu suttit fyra år i den åländska delegationen för Nordiska rådet, varav tre år som ordförande. Många frågor har under dessa år debatterats. En av de största är att stärka den skandinaviska språkförståelsen inom Norden.
Svenskan utsetts för utmaningar även inom Norden. Lika viktigt som det är att kämpa för svenskan i Finland och på Åland, behövs det också inom den nordiska familjen.
Det senaste jag lyft till beslut är att Åland/Finland ska anpassa sig till den skandinaviska tidszonen, förenklat samma tid som Sverige. Detta har jag lyft genom möten med ministrar och riksdagsledamöter från Finland vid Nordiska rådets möten.
Att jag skulle försvara passfriheten inom Norden hade jag inte väntat mig. Den tas för given men infördes så sent som 1954.
Passfriheten är en viktig del för Norden att åstadkomma världens mest integrerade region, något som det finska ordförandeskapet hade som motto.
Åland behöver inflyttning, och ett naturligt sätt för det är att minska problemen vid resandet över gränserna. Just passfriheten är ett utmärkt verktyg för flyttningsrörelserna.
Samtliga större åländska partier stöder passfriheten och det övriga nordiska arbetet. Nu har jag blivit ifrågasatt på sociala medier för att jag står upp för passfriheten och den fria rörligheten inom Norden.
Vad som driver dessa personers rädsla vet jag inte, men rädda är de. Vill vi fortfarande vara en del av det fantastiska Norden måste vi våga stå upp för den fria rörligheten över de nordiska gränserna.
Därför kandiderar jag för ytterligare en period i lagtinget som möjliggör ett fortsatt arbete inom den nordiska familjen och fortsätta att försvara rörligheten inom Norden.
Det finns många positiva saker som sker inom de kommande åren, bland annat vill jag nämna e-identitet inom hela Norden och Baltikum som kommer att underlätta tillvaron för dem som av olika orsaker beslutar sig för att krossa en gräns.
Mikael Staffas (Lib)
lagtingsledamot
Ålandstidningen