Politik, politiska partier, Samlingspartiet, Petteri Orpo, Antti Häkkänen, Elina Valtonen, Anna-Kaisa Ikonen, Heikki Autto, Wille Valve, moderaterna på Åland
Foto:

Bild

Viktigt brobyggande

Stora delar av Samlingspartiets elit har i dagarna två besökt Åland. Viktiga kontakter har knutits till partiet som för tillfället ser ut att bli Finlands nästa statsministerparti.

Kontakter och nätverk är viktiga ingredienser för politisk framgång. Att ha korta vägar till de som påverkar vår vardag är dessutom extra viktigt för ett självstyrt ö-samhälle som Åland.

Därför är det glädjande att vi under sommaren bland annat fått se besök av European Free Alliance, unga gröna från hela Norden och nu av Samlingspartiet. Partiet som mycket väl kan bli nästa finländska statsministerparti.

Under dagarna två har Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo, riksdagsgrupp, partiledning och partisekreterare besökt Åland. På inbjudan av de åländska moderaterna har samlingspartisterna fått lära känna Åland lite mer på djupet, och även skapat närmare kontakter med åländska politiker.

Det må vara att Samlingspartiets studenter många gånger är ute och cyklar när det gäller synen på allt från demilitariseringen till självstyrelsen. Olika utspel avlöser varandra och bland annat fick vi tidigare i år se utspel om att demilitariseringen ska avskaffas. Samtidigt är det tydligt att Samlingspartiet med Petteri Orpo har ett gediget Ålandsintresse och att de aktivt söker lösningar.

Detta intresse har bland annat tagit sig uttryck då Orpo satt som finansminister i regeringen Juha Sipilä (C). Då var det till exempel genom kontakterna med Orpo som dåvarande finansminister Mats Perämaa (Lib) och dåvarande lantrådet Katrin Sjögren (Lib) till slut hittade vägar framåt gällande ändringen i självstyrelselagens ekonomiska kapitel.

Samlingspartiet går bra i den finländska opinionen och med ett riksdagsval som rycker allt närmare är det bra att djupare kontakter knyts med just Samlingspartiet, som i den senaste opinionsmätningen leder mot det näst största partiet, de finländska Socialdemokraterna, med närmare 4 procentenheter.

Partiets relationen till Åland och de åländska politikerna är även en liten fingervisning mot nuvarande regering där sittande statsminister Sanna Marin (SDP), som trots att vi firat självstyrelsen 100 år under ett helt år, inte lyckats besöka Åland en enda gång.
Under samma period har presidenten Sauli Niinistö och stora delar av de styrande inom Samlingspartiet besökt Åland och varit engagerade i olika åländska frågor samt begivenheter. Det talar sitt tydliga språk.

Är man liten behöver man ha många vänner. Man behöver ett brett nätverk som kan tala för och förstå den åländska vardagen. Därför är brobyggandet viktigt och därför ska de åländska politikerna som aktivt jobbar med att få närmare kontakter med allierade runt om i Finland, Sverige, Norden och Europa ha en stor eloge. Nätverkande och kontakter behövs för att vi ska kunna fortsätta bygget av Åland. Fortsätt så!

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss