Foto:

Bild

Okunnigt och illa påläst om autonomins ställning

Tidningen Demokraattis redaktionschef Rane Aunimo valde att gå till storms mot Mats Löfström och hans motion om att Åland ska tilldelas den extra plats i Europaparlamentet som Finland får vid nästa års val. I bästa fall var kritiken från Socialdemokraternas partiorgan okunnigt, i värsta fall är det en ny attityd från SDP där Åland ska förringas.

Demokraatti är finska Socialdemokraternas partiorgan och lyfter inte sällan fram också åländska socialdemokratiska framgångar, som senast i valet. Då delas ofta dessa artiklar av de lokala S-politikerna, vilket är förståeligt.

Det är kanske också förståeligt att de inte delade den illa underbyggda ledare som Demokraattis redaktionschef Rane Aunimo publicerade i förra veckan. Han hade då upptäckt att Ålands riksdagsledamot Mats Löfström lämnat in en motion om att den extra plats i EU-parlamentet som Finland tilldelas i och med valet nästa sommar bär tilldelas Åland i form av att landskapet blir en egen valkrets.
Det gillade inte Rane Aunimo. Inte alls, faktiskt.
Och i stället för att diskutera frågan i sak, väljer redaktionschef Aunimo att misstänkliggöra Löfströms intentioner med motionen.

I sin ledare flyger Aunimo snabbt förbi argumentet att Åland bör få egen representation i EU-parlamentet eftersom Åland givit upp en stor del av sina behörigheter vilka man är garanterade i självstyrelselagen. Något också finska regeringar erkänt genom åren, förvisso, men det bryr sig som sagt inte Aunimo särskilt mycket om.

I stället gör han en geografisk jämförelse med norra Finland, där det bor många fler än på Åland, och konstaterar att de inte är representerade. Att de inte har blivit av med behörigheter som staten Finland garanterat dem nämns dock inte.
Men framför allt tycks Rane Aunimo bestämt sig för att Mats Löfström egentligen mest är intresserad av att själv få blir Ålands representant i Bryssel. Och om inte det lyckas så blir Löfström i alla fall lite mer känd genom sitt initiativ, menar Aunimo. Han ojar sig också över varför Löfström ens bryr sig att lyfta frågan då den ändå är dödfödd. Vi får anta att Aunimo på samma sätt rackar ned på alla förslag som inte läggs med en klar majoritet...

Det är rätt undermålig opinionsjournalistik när man skriver en ledare utan ett uns av ansträngning för att få en bredare uppfattning innan pennan vässas till ett svärd. Hade han gjort det hade han nämligen förstått att det knappast är en ny idé som Mats Löfström lanserat i riksdagen.

Nej, tvärt om hade Rane Aunimo vid bara en gnutta efterforskning funnit att Åland i många år krävt representation i EU. Han hade också funnit att ett enigt Ålands lagting så sent i september gjort en framställan till riksdagen med samma poäng som Mats Löfströms motion.
Hade Rane Aunimo dessutom läst den mycket välskrivna motiveringen till lagtingets framställan hade han fått ett stycke god utbildning i varför en autonomi som ger upp behörighet bör kompenseras med representation. Kanske hade polletten trillat ned om att det hela inte handlar om numerärer i befolkningsunderlag, än mindre om vad Mats Löfström vill gör med sin fortsatta karriär.

En sak har dock Rane Aunimo förmodligen – och dessvärre – rätt i. Åland kommer inte att lyckas heller den här gången att få de finska politikerna att leva upp till tidigare regeringars löfte, inte heller att få dem att hedra ett system som borde vara självklart.

Dessvärre får man också anta att det Socialdemokratiska parti som tidigare varit ett av de mer till Åland välvilligt inställda stakar ut en annan väg. För någon annan anledning till attacken i Demokraatti är svår att hitta.

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss