Foto:

Vad har LR och fiskeribyrån gjort för trollingfisket?

Håller med Patrik Roberts i frågan vad har LR, fiskeribyrån, näringsministern gjort för att vi ska få behålla säsongsförlängaren trollingfisket på Åland.

Det är inte många laxar som tas upp ur havet, många åker hem utan att ha fått en enda lax, men fiskarna tar det som en semestervecka och har trevligt tillsammans och trivs ute på havet.
För några år sedan var trollingfisket också nära att stoppas, men då bjöd vi in Nils Torvalds och berättade hur viktigt trollingfisket är på Åland och då fick han avstyrt förbudet i Bryssel.
Det har varit en bra säsongsförlängare för turistföretagare, eftersom de vanliga fiskegrupperna har minskat betydligt de senaste åren. På västra Åland från Gottby–Eckerö finns minst 160 stugor som hyrts ut till trollingfiskare och de har varit uthyrda fyra–fem veckor i maj och början på juni. Räknar man 160 x 4 veckor = 640 veckor á cirka 800 euro/vecka blir bortfallet 512.000 euro plus all bränsle och mat som fiskarna handlar här, plus färjorna som går miste om frakt.
Skulle förbudet gå igenom blir det stort avbräck för turistföretagen.

Marianne Holmström
Turistföretagare i 33 år

Hittat fel i texten? Skriv till oss