Foto:

En talande tystnad

Återigen, det offentliga ska spara, alla ska spara, ÅHS ska spara. Det är tydligen bara ministrar och lantråd som inte behöver spara. Det har varit tyst om de stora löneförhöjningarna för ovanstående personer den senaste tiden, kanske på grund av den otroligt dåligt skötta affären av elhybridfärjan.

I lagtingsdebatten i januari och i massmedia hette det, att de måste diskutera detta och i så fall ta ett gemensamt beslut gällande löneförhöjningen. Man säger också i media att lagting och regering behöver ha personer med kompetens och att lönerna även ska locka dessa personer att ställa upp i val.
Nu beskådar vi, som aldrig förr ett katastrofalt resultat av den kompetensen. För att visa på ett ansvarstagande borde både ministrarna, lantrådet och även lagtingsledamöterna diskutera lönesänkningar.
ÅHS ska som sagt spara drygt tre miljoner på tre år. Räkna ut vad ministrarnas och lantrådets löneökningar blir på tre år. Det är många 100.000 euro.
Trots att löneförhöjningen redan löpt på i flera månader, har ännu ingenting hörts från de berörda, utan det har varit helt tyst. Finansministern, som inte ställde upp i valet men är den som föreslår alla inbesparingar i vårt samhälle, kunde förslagsvis vara den som tar initiativ till att sänka lönerna för regeringens ministrar och lantråd. Skulle då även lagtingets ledamöter få en sänkning, då kan vi prata om att alla solidariskt ska hjälpas åt.

Yvonne Sundbom Korpi (ÅF)

Hittat fel i texten? Skriv till oss