Foto:

Sluta prata strunt

I kommentarerna till regeringens totala nederlag i avtalstvisten om köp av en elhybridfärja får vi läsa om besvikelse, underbetyg för självstyrelsen och att det inte finns någon vinnare i detta drama. Våra medier har knappast berört katastrofen på ledarsida. Insändarna handlar om fiskodling, KST och andra bekanta ämnen. Åland verkar vara i chock.

Dags att slå upp de ljusblå för nu ska det smutsiga byket tvättas.
Enligt säkra källor har regeringen förlorat på alla punkter. Regeringen har till dags dato gjort av med 11,6 miljoner av skattebetalarnas pengar. Den uppenbara vinnaren är konsortiet Ansgar och Finnferries. Förlorare är regeringen Veronica Thörnroos. Beslutet att bryta avtalet var en ren och skär politisk handling och ett medvetet politiskt beslut. Ansvaret bärs av regeringen och den majoritet i lagtinget som ställde sig bakom beslutet. Detta är inte ett underbetyg för självstyrelsen utan för regeringen och lagtingets majoritet.

I ett parlamentariskt system ska oppositionen avkräva regeringen ansvar för sina beslut. Om detta ansvar förbrukats är det oppositionens politiska ansvar att pröva majoritetens fortsatta förtroende för den sittande regeringen. En större politisk skandal än denna har aldrig hänt i lagtingets historia. Om oppositionen inte har kraft att fullfölja sitt grundläggande uppdrag borde lantrådet överväga att kasta in handduken.

Det minsta man kan begära är att den ansvariga ministern lämnar sin post. Det förefaller inte helt klart för regering och lagting att ministrarna också har samma ansvar som tjänstemännen. Formellt torde det betyda att en eller alla regeringsmedlemmar åtalas för tjänstebrott och kan bli skadeståndsskyldiga. Detta hoppas jag att kan belysas av någon mera kunnig än jag.

Vem som helst som på ett vanligt jobb gjort av med 11,6 miljoner av andras pengar skulle få avsked på grått papper. Lantrådet verkar inte ha förstått att hon sitter i den situationen. I stället är hon beredd att göra av med ännu mera av andras pengar och överklaga tingsrättens beslut till hovrätten. Det hjälper inte att klandra tidigare regeringars dumma beslut. Tingsrätten har tagit ställning till det beslut som sittande regering gjort och ingenting annat.

Den ekonomiska skada som uppkommit är inte liten eller försumbar. Den är betydande och kräver en finansiering som knappast finns i några madrasser på landskapets finansavdelning. Det är på sin plats att regeringen omgående förklarar för allmänheten hur skulden ska betalas.
Regeringen Thörnroos har skytt banker och lån som pesten varför det troligen blir att skära i budgeten. Tala om för skattebetalarna hur katastrofen ska betalas. Agera snabbt och nu.

Barbro Sundback (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss