Låt hela Åland fira åländskt

Foto:
Åland 100 år. Vad är det vi ska fira då? Knappast mångfald och mångkulturellt. Snarare vad som hände för 100 år sedan, att vi är ett självstyrt örike med svenska som språk. Åland 100 år, inte Mariehamn 100 år.

Ska ni slå rekord kan ni ha ett långbord mellan Vårdö och Mariehamn. Det skulle bli långt. Eller åtminstone ett långbord på Ålands folkhögskola. Ska vi fira hela Åland borde vi i varje kommun ha ett långbord med kaffe och tårta samtidigt för alla kommuninvånare den 9 juni 2022 på självstyrelsedagen. Innan dess kunde man också ha en tävling för den godaste självstyrelsebakelsen. Här finns många körer, musikanter och sångare, blir det sångfest också? Läste på Wikipedia att man 1922 hade en stor sångfest på Åland

Det svenska språkets status verkar dock inte så viktigt. Om landskapsregeringen verkligen skulle tycka att det är viktigt med ett enspråkigt svenskt Åland, på vilket sätt visar ni det? Det är endast när ni inte får information på svenska från fastländska myndigheter eller regeringen som ni ryter till. Inte annars. Ingen reagerar på att företag inklusive LR:s egna bolag kan ha engelska som företagsspråk. Varför är det okej?

Agerade vi som enspråkigt svenska skulle åländska företag ha svenska företagsnamn. Blir lite löjligt med engelska firmanamn här om man bara verkar lokalt. Ännu värre om man blandar svenska och engelska eller använder engelska i reklam med ord som betyder någonting helt annat på svenska.

Såg häromdagen i en Black Friday-annons med ett sigill med texten "Gift". Varför?Vi firar inte Thanksgiving här, så hur har vi då Black Friday? Ni kan väl hitta på egna evenemang med en slogan på svenska? Halloween firar vi inte heller. Men däremot firar vi jul med till exempel adventsljusstakar som vi tänder till första advent. Inte redan till julgatans öppnande i Mariehamn. Vänligen respektera våra traditioner.

Hela Åland ska vara med

Hittat fel i texten? Skriv till oss