Beräkna medieskatt efter inkomst

Foto:
Ålands radio och tv påstår att Sverige och Finland betalar mycket mer i medieskatt. Vad de betalar i grannlandet bryr jag mig inte om men på fastlandet är medieavgiften, kallad Yle-skatt, beräknad enligt inkomst. Det är inte samma sak som här, där alla över 18 år med en viss inkomst betalar samma belopp.110 euro per år. Att höja den avgiften rakt av för alla, utan att sammankoppla den med inkomster vore inte rätt. Kan också vara så att radion behöver spara.

Bör påpekas att tidigare hade vi ett väldigt orättvist system då enpersonshushåll betalade dubbelt mer än tvåpersonershushåll, eftersom båda hushåll betalade 220 euro per år oberoende av hur många personer som ingick i hushållet. Kanske flerpersonershushåll borde betala mer nu?

På fastlandet införde de medieskatt redan 2013. Där beräknas Yle-skatten enligt procent på sammanlagd förvärvs- och kapitalinkomst, på den del som överstiger 14.000 euro. De betalar 0-163 euro per år per person. På Åland finns många kapitalinkomsttagare som inte verkar betala någon inkomstskatt alls. Lägg mer på dem i stället.

Gör det inte orättvist igen

Hittat fel i texten? Skriv till oss