Foto:

Bild

Tolv nya fall under torsdagen

Under torsdagen bekräftades tolv nya fall. Fyra av dessa hör till kända smittkedjor och åtta fall är kopplade till inresor. Tio personer har satts i karantän men smittspårningen är inte klar än.
ÅHS skriver i ett pressmeddelande att omikron med största sannolikhet nått Åland men att provsvaren dröjer ungefär två veckor.

ÅHS skriver i pressmeddelandet: 

”Smittläget i närområdet har varit ytterst oroande under de senaste veckorna. Intensivvårdsavdelningar över hela Finland är överfulla med covidpatienter och i Sverige har man stora problem inte bara med covid utan även med svåra fall av säsongsinfluensa. Senaste veckan har influensan nått också Åland.

Covidvarianten omikron sprids snabbt i närområdet och har nu med största sannolikhet nått även Åland. Vi har ännu inga verifierade resultat på omikron då sekvenseringssvaren från THL kommer med ungefär två veckor fördröjning men smittskyddet har kopplat pågående åländska smittkedjor till kända omikronfall från fastlandet.

Därtill finns ett flertal andra luftvägsvirus som kan orsaka svår sjukdomsbild hos samhällets sköraste. Sedan flera veckor har barnavdelningen haft en mycket svår situation med flera sjukhuskrävande fall av bland annat RS virus. 

Denna veckas incidenssiffror visar en mycket allvarlig tendens även på Åland. Förra veckan hade Åland 11 fall. Denna vecka har vi måndagen 3 fall, tisdagen 4 fall och onsdagen 12 fall. En patient vårdas på sjukhuset. 

Smittskyddet uppmanar därför alla ålänningar att vara försiktiga över den kommande helgen. Håll distans, undvik onödiga kontakter, tvätta händerna och använd munskydd vid behov. 

Och framförallt, God Jul till er alla!"

Hittat fel i texten? Skriv till oss