En fjärde vaccindos rekommenderas för personer som är 80 år fyllda eller äldre samt till dem som bor på vårdhem för äldre.
Foto: Istock

Bild

Tider finns för fjärde dosen

– Det finns tider att boka för en fjärde vaccinationsdos, inte bara för personer som har grav immunbrist utan nu också för dem som är över 80 år fyllda eller boende på äldreboende.
Det säger biträdande chefläkare Jun Nagamori under måndagens presskonferens om covidläget.

En fjärde vaccindos rekommenderas för personer som är 80 år fyllda eller äldre samt till dem som bor på vårdhem för äldre.

– I den här känsliga gruppen är vaccinskyddet mot svår sjukdom, och det allra värsta utfallet död, snabbare avtagande än för andra människor, säger Jun Nagamori.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen säger under presskonferensen att 502 personer testade positivt för covid-19 vecka 11 och 566 personer vecka 12.

– Räknar man ut en incidens på de här två veckorna ligger den kring 3.560, vilket är ganska stadigt på samma nivå som tidigare.

Stabil situation

Enligt Jun Nagamori är situationen på sjukhuset relativt stabil.

– Vi har fem patienter inlagda på sjukhuset med coviddiagnos. Det är ungefär så som siffrorna har sett ut de senaste veckorna med mellan fyra och sex patienter inlagda på sjukhus. På senare tid har knappt hälften varit inlagda på grund av covid och de andra med covid, säger han.

Ingen är inlagd på intensivvårdsavdelningen för tillfället.

Hittat fel i texten? Skriv till oss