Foto:

Bild

THL har uppdaterat info gällande inresor

Inresande från länder som är hårt drabbade av virusvarianten omikron ska antingen kunna visa ett negativt coronatest eller genomgå en hälsoundersökning vid ankomsten. Om det informerar THL på lördagsmorgonen.

I veckan meddelade Inrikesministeriet att det från den 21 december krävs ett högst två dagar gammalt coronatest av resenärer som anländer från länder utanför EU och Schengenområdet – även om man är fullvaccinerad.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) skriver i ett pressmeddelande tidigt på lördagen att inresande från högriskländer måste delta i en obligatorisk hälsokontroll vid inresan. Undantagna är personer som kan uppvisa ett högst 48 timmar gammalt coronatest – antingen ett PCR-test eller ett antigentest.

På THL:s hemsida finns en lista över vilka länder det gäller: Danmark, Norge, Storbritannien, Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swaziland), Moçambique, Malawi och Nigeria.

THL rekommenderar vidare alla som återvänder till Finland att göra ett coronahemtest om de inte testats vid inresan. Testerna finns att köpa i vissa butiker och apotek. Om resultatet av hemtestet är positivt ska personen kontakta sjukvården per telefon, så att att nytt test kan tas.

 

 

 

 

Hittat fel i texten? Skriv till oss