Jeanette Pajunen och Knut Lönnroth.
Foto: Robert Jansson.

Bild

Landskapsläkaren: Skydda äldreboenden från omikron

Med anledning av det förändrade covidläget uppmanas ålänningar att vara försiktiga när det gäller besök vid äldreboenden och på sjukhuset.

Vid dagens extrainsatta presskonferens sade landskapsläkare Knut Lönnroth att Ålands incidens inom kort är "en bra bit över 500 på 100.000 invånare". 

– De flesta fallen är fullt vaccinerade, och symtomen är milda. Sekvenseringsanalyserna har inte kommit ännu, men man agerar utifrån antagande att det är omikronvarianten.

Knut Lönnroth uppmanar de som funderar på att besöka anhöriga som bor på äldreboenden att först ta kontakt med boendet, och att tänka ett extra varv innan man går dit.

– När det blir omfattande smittspridning är det svårt att undvika att smittan tar sig in äldreboenden, det har vi sett på många andra håll, säger han.

– För alla er ålänningar som funderar på att träffa anhöriga på äldreboenden, ta kontakt med verksamheterna innan och hör vad som gäller. I det här kritiska läget kan det vara skäl att skjuta upp eller besök, eller åtminstone undvika att gå dit en hel familj.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen sade att sjukhusbesökare bör tänka på ett liknande sätt.

– Vi har inte besöksförbud men uppmanar att tänka efter, och att bara komma en åt gången. Man ska absolut inte ha symtom. Känn efter extra noga just nu.

 

Landskapsregeringens beslut och rekommendationer till och med 20 januari 2022

Landskapsregeringens rekommendationer som har trätt i kraft omedelbart 30 december 2021 och gäller till och med 20 januari 2022:

- Användning av mun- och nässkydd rekommenderas i kollektivtrafiken och på allmän plats inomhus för alla som fyllt 12 år då det inte är möjligt att hålla avstånd. Landskapsregeringens tidigare rekommendation om mun- och nässkydd vid offentliga tillställningar är upphävd.

- Rekommendation om distansarbete på Åland.

- Rekommendation om att begränsa privata tillställningar som ordnas inomhus till högst 20 personer på Åland.

Landskapsregeringens beslut som träder i kraft på måndag 3 januari 2022 och gäller till och med 20 januari 2022: -

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas med över 20 personer förbjuds på Åland.

Hittat fel i texten? Skriv till oss