Bild

Coronatelefonen väldigt högt belastad

Mindre än tio personer har testats för corona på Åland. Hittills finns inget bekräftat fall, det säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Coronatelefonen är väldigt högt belastad, många samtal ska egentligen riktas åt annat håll, det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen på landskapsregeringens presskonferens.

Största vikt liggger vid transport till och från Åland, det säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
- Beredskapen är god, det finns ingen anledning att hamstra. Livsmedel och medicinförsörjningen kommer vara tryggad även i framtiden. Vi är bara inne i början av en lång process som kommer kräva tålamod. 
Knut Lönnroth, landskapsläkare säger att inga nya direktiv från THL eller Finlands regering har kommit sedan i går.
Det har rapporterats över 200 fall som har corona i Finland, inga dödsfall.
Över 700 fall i Sverige, med två dödsfall. 
Än så länge är det mindre än 10 personer som har testats på Åland, hittills inget bekräftat fall. 
Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen påminner om att alla ska boka tid innan de kommer till hälsocentralen. Tidigare bokade tider gäller fortfarande, om man inte har fått annat besked.
- Bli hemma för sådana förkylningssymptom som man normalt inte skulle vara hemma för, säger hon.
Har man varit utomlands och har symptom ska man stanna hemma. Om de är milda ska man inte ringa och inte uppsöka vård. Vid måttliga symptom ska man stanna hemma och ringa coronatelefonen dagtid. Vid svåra symptom ska man ringa coronatelefonen dagtid och akuten på övrig tid.
Coronatelefonen är väldigt högt belastad just nu. Många samtal kommer som egentligen borde riktas till den egna arbetsgivaren, säger Jeanette Pajunen.
Just nu arbetar man med beredskapsplaner för att klara av en förvärrad situation, berättar Veroncia Thörnroos. 
Landskapsregeringen ska på måndag ta ställning till om de ska dela upp sig så att fyra i regeringen arbetar hemifrån och fyra arbetar på landskapets kontor. 
 

Petra Dahlgren

Hittat fel i texten? Skriv till oss