Bild

70 miljoner euro i Pafmedel kan läggas på insatser

Landskapet har reserver på 70 miljoner euro i form av Pafmedel. De vill man nu använda för att motverka de negativa effekterna av coronaviruset.
– Alla partier anser att det är ett gott syfte att använda Pafpengar för att reda upp den här situationen, säger finansminister Torbjörn Eliasson (C).

Landskapsregeringen mötte lagtingsgrupperna under tisdagen.
– Vi hade ett mycket bra möte med samtliga partier. Vi är överens om att det är stora insatser som kommer att krävas. Lagtinget är berett att fatta snabba beslut, säger  Torbjörn Eliasson.
Reserver på 70 miljoner euro kan användas, säger han.
– Alla partier anser att det är ett gott syfte att använda Pafpengar för att reda upp den här situationen.
Höjd dagpenning
Pengarna fördelas i en trestegsraket, enligt Torbjörn Eliasson. Det första steget är den kommande tilläggsbudgeten.
– Där finns några akuta insatser.
Han tillräckliga resurser för ÅHS och Ams. Eftersom det blir permitteringar och ”ebb i kassan” för hushållen ska man även höja dagpenningens minimibelopp. Den är i dag 36 euro per dag och blir nu dubbelt så mycket.
– Det minskar trycket på utkomststöd från kommunerna.
Landskapsregeringen ska även be om en fullmakt på 20 miljoner euro av lagtinget, som man vill använda för garantier till företag genom Finnvera.
Steg två i raketen är andra typer av stöd till företagen.
– Det arbetet behöver starta ganska snart.
Det tredje steget ska tas i landskapets budget 2021.
– Vi hoppas att alla försöker se ljuset i tunneln. Vi kommer i alla fall att göra allt vad vi förmår, säger Torbjörn Eliasson.
Ska trygga behov
Landskapsregeringen har även informerat försörjningsberedskapscentralen i Helsingfors om Ålands behov av transporter.
Enligt landshövding Peter Lindbäck, som är ordförande i samrådsdelegationen för beredskapsärenden, är det samrådsdelegationens uppgift att se till att Ålands behov av bland annat mat och bränsle blir tillgodosett.
Viking Line är registrerat i försörjningsberedskapscentralens resursregister och kan åläggas att utföra vissa transporter för att trygga försörjningsbehovet på Åland, säger Peter Lindbäck. Även landskapet har en betydande flotta, nämner han.
– Orsaken till att Viking Line är med är att de får statligt stöd, sjöfartsstöd. Man har låtit sig stå till förfogande om en sådan här situation skulle uppstå. Vilket man från deras sida säkert har räknat med inte skulle uppstå.
Åländska företags möjligheter att exportera produkter utanför Åland är däremot inte samrådsdelegationens bord, enligt Peter Lindbäck. Näringslivets främjande är en uppgift för landskapsregeringen.
Permitteringar och skärgårdstrafik
Landskapsregeringen har hittills inte tagit ställning till frågan om permittering av landskapsanställda när vissa verksamheter stängs.
– Vi har inte diskuterat det. Det är en viktig fråga men annat har haft prioritet under dagen, säger lantråd Veronica Thörnroos (C).
Om skärgårdstrafiken säger hon att den fortsätter som vanligt och att ingen förändring sker tillsvidare. Om det blir neddragningar i trafiken kommer det att ske med lång framförhållning, enligt Veronica Thörnroos.

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss