Under rubriken ”Nu krävs enad front på alla plan” skriver Jörgen Pettersson (C), lagtingsledamot och ordförande i finans- och näringsutskottet: ”Målet med arbetet kring coronaviruset Covid-19 är att Åland förblir osmittat” och ”Mot den bakgrunden ska alla uppmaningar från Ålands landskapsregering i kombination med Ålands hälso- och sjukvård betraktas. Det vore oerhört betydelsefullt på alla sätt om vi lyckas hålla viruset stången.”

Jag håller med om att Åland står inför en enorm utmaning och att vi inte vet vad som kommer att hända. Vi har sett stora ekonomiska effekter av Covid-19 innan Åland ens fått sitt första konstaterade fall och vi kommer antagligen att vara tvungna att hantera efterdyningar i finans- och näringsutskottet ännu långt efter att den sista insjuknade ålänningen har tillfrisknat.

Men alla de åtgärder som myndigheterna nu vidtar, inklusive undantagstillstånd, syftar enbart till att fördröja spridningen av viruset så att inte allt för många insjuknar samtidigt och att skydda riskgrupperna, det vill säga de äldre i samhället som alltid drabbas hårdare av influensor. Vi ska minnas att det uppskattas att 200-1.000 personer avlider varje år i Finland av säsongsinfluensor (THL).

Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) sade att antalet finländare med coronasmitta kan vara 20- eller 30-faldigt jämfört med det antal man känner till (Yle).

På Åland sade landskapsläkare Knut Lönnroth (16.3) att den synliga situationen på Åland är att vi fortfarande inte har några konstaterade fall. Kring tio personer är testade och ingen positivt.

Från internationella studier har det framkommit att upp emot 80 procent av de insjuknade får mycket lindriga symptom. Det är därför rimligt att vi redan har både smittade och kanske insjuknade personer på Åland, kanske närmare än vi anar. Det finns kanske skäl att testa alla med symptom nu på ÅHS när resten av världen ses som hot?

Att då som ett axiom påstå såsom JP att ”Målet med arbetet kring coronaviruset Covid-19 är att Åland förblir osmittat” känns både naivt och vilseledande.

Professor Jan Albert sade i TV4 att vi kommer alla att gå igenom detta. Frågan är bara i vilken takt. Statsminister Stefan Löfven (S) gav den pedagogiska bilden på en presskonferens att om det insjuknar en person varje dag under ett år, så klarar sjukvården av det, men om alla 365 insjuknar på samma dag, så blir det svårt. Även den finska regeringen med statsminister Sanna Marin (S) i spetsen talar om att ”platta till kurvan.”, vilket innebär en kontrollerad ökning av insjuknade.

Däremot håller jag med JP om att den hamstring, som nu förekommer känns överdriven, då Åland ju är en stor exportör av livsmedel och Finland är en stor producent av WC-papper, men hamstringen kan ge en ökad trygghet i sig.

Men även jag hoppas att vi kan se breda och snabba, blocköverskridande överenskommelser i Ålands lagting i denna svåra situation och att landskapsregeringen, i enlighet med regeringsprogrammet ”Tillsammans för Åland”, kan lyssna och även ta till sig förslag från hela parlamentet.

Stephan Toivonen

Åländsk demokrati

medlem i finans-och näringsutskottet

I dag följer de flesta av oss rekommendationerna om att arbeta hemifrån och skolundervisningen sker på distans, många fritidsaktiviteter har paus och vi ska undvika sociala kontakter.

Vid fredagens presskonferens med fru lantrådet Thörnroos (C) vid rodret, så framkom att Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under riksdagens frågestund hävdat att alla inresande testades för covid-19.

På Åland är gott att vara i dessa coronära tider, synes det mig!

När det blir dåliga tider upphör privatpersoner och företag att investera. I stället sparar man sina pengar i väntan på bättre tider. Detta förlänger den ekonomiska krisen.

Vi kan se i tidningen att Ålandsbanken planerar att dela ut dividender om 15,6 miljoner euro. Vi kan även läsa att Europeiska centralbanken har gett en rekommendation att inga dividender bör utbetalas förrän tidigast den 1 oktober 2020.

Ja, lagtingsledamot Camilla Gunell (S), landskapsregeringen tar ansvar för hela Åland, tillsammans med kommunerna. Vårt första krispaket ska snabbt säkra vårdens, de permitterades och arbetslösas samt företagens akuta behov av finansiering.

I skuggan av covid-19 måste vi komma ihåg att det även pågår annat inom den politiska världen på Åland. Saker som även de kan få konsekvenser för den framtida folkhälsan.

Sitter i morgonsoffan och läser om stadens om tjänstemän som gjort mistag, men som erkänner det och som hanterar felet efter regelverket så det blir bra.

Jag är nöjd. Tack från en medborgare.

”Duttpennan”

Först skulle jag vilja betona att följande grundas på hörsägen, inte på egen iakttagelse.Dock skulle jag inte tro att berättaren motiveras av illvilja mot den tredje personen i fråga och jag misstänker därför inte denne för att ljuga.

I lagtingets debatt om tilläggsbudgeten förra veckan utlovades att redan denna vecka skulle finansministern och regeringen påbörja arbetet med nästa tilläggsbudget som skulle ha kommunernas behov i fokus.

Mitt i allt pandemimörker dyker ett nytt otrevligt ord upp: coronafyllan. För många barn blir hemmakarantänen ett dysfunktionellt helvete, på motsvarande sätt som under långhelger.

Saltviksborna intar rätt perspektiv på frågan (Ålandstidningen 27.3) när de ifrågasätter omfattningen av området som ska ingå i havsplanen.

I min senaste insändare om landskapet ska låna pengar från banken för att finansiera sin tilläggsbudget polemiserar jag mot uppfattningen att Paf-pengar är det enda rätta i detta nu.

Fler insändare