Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen. Då Michael Björklund tävlade var hela Åland stolt över hur långt han kom, den synligheten han gav Åland och på det sätt han vann.

Jag måste erkänna att jag inte brukar se på program som Robinson. Anledningen till det är att programmen har en betydande dos av intriger och att människor inte alltid är så snälla. Av just den anledningen var Mickes vinst inte bara fin för Åland utan visade också att man kan vinna genom att vara snäll, en god kamrat och inte bara konspirera mot andra. Mickes sympatiska stil i programmet gjorde att man var lika stolt över honom som ålänning som man var över hans sätt.

Michael Björklunds synlighet kommer hela Åland till gagn eftersom han varit en åländsk reklampelare för hundratusentals svenskar. Han har varit lika påhejad av många finlandssvenskar i Nyland, Åboland och Österbotten som också följt programmet. På så vis är Micke en otroligt viktig Ålandsambassadör, vilket han redan varit länge. Ålandsambassadörer kommer vi i år behöva mer än på länge.

Coronavirusets spridning har gjort att många av de svenskar som hade önskat komma till Åland och hälsa på hos Micke inte kommer kunna resa till Åland denna sommar. Oavsett vilka formella begränsningar som kommer finnas är det bara att konstatera att det inte blir en vanlig sommar i resandet mellan Sverige och Åland. Epidemiläget i Sverige är för tillfället också ganska annorlunda från det i exempelvis Finland.

Vilket land som valt rätt strategi och om alla i slutändan kommer drabbas lika hårt är helt omöjligt att svara på. Vi vet inte ännu. Det är dessutom helt onödigt att spekulera i eftersom det inte är något vi genast kan påverka utan att ändra strategi, vilket det inte finns skäl för att göra i Finland.

Jag är nöjd med den finländska strategin överlag, även om det finns flera saker som inte gått riktigt så bra som i det finländska TV-programmet Strömsö (där Micke också har varit med). Men överlag har det ur ett hälsoperspektiv gått mycket bra. Relativt få människor har insjuknat, relativt få har dött, sjukvårdskapaciteten har aldrig varit överbelastad. Det är svårt att inte glädjas åt att relativt få människor behövt intensivvård. Försiktighetsprincipen har varit central. Nästan varenda människa har också tagit rekommendationerna på stort allvar.

Därför har vi nu coronapandemin under kontroll i Finland. Kusten är dock inte klar och vi kan inte slappna av. Det kan komma nya vågor, men för tillfället ser det väldigt bra ut. Det gör att samhället kan fortsätta öppna upp.

Restauranger kan öppna på måndag och rekommendationen att inte resa inrikes kan hävas. Det gör att Åland kan bli ett populärt turistmål för finländare då coronaläget ser bra ut i vartenda ett av Finlands sjukvårdsdistrikt just nu, precis som på Åland. Många finländare har aldrig varit på Åland. De flesta kommer inte att åka utomlands i sommar.

För många är Åland ett exotiskt alternativ. Men för att få människor hit behöver vi hjälp av våra Ålandsambassadörer, som Micke. Precis som Ålandstidningens ledare skrev i fredags är alla vi som bor på Åland, eller ålänningar som bor utanför Åland, ambassadörer för Åland. I sommar kommer det ambassadörsskapet vara viktigare än på länge.

Mats Löfström

Ålands riksdagsledamot

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare