Foto:

Viktiga evenemang som visar vägen framåt

Evenemang är viktiga för Åland. Därför var det glädjande att läsa att vi under 2021 kan se framemot såväl nordiska mästerskap för islandshästar som damernas Europatour i golf.

Nordiska mästerskapet för islandshästar avgörs på Åland 2022. Samtliga landslag från de nordiska länderna kommer att delta och cirka 150–200 ekipage och tusentals entusiaster förväntas komma till Åland i augusti 2022.

Mästerskapen tas hit av den åländska islandshästföreningen Àlenskur och ideella krafter runt föreningen, med ordförande Therese Ling och tävlingsledare Jens Andersén i spetsen, har gjort ett stort jobb med att lyckas locka mästerskapen till Åland.

Samtidigt får Ålands golfklubb möjligheterna att arrangera en tävling på damernas Europatour under nästa år.

Mycket arbete återstår, men evenemang liknande dessa har kringeffekter på hela samhället. Det är därför bara att gratulera till ett bra jobb som bara har börjat.

Under pandemin har antalet evenemang varit få. Av smittskyddsskäl har olika evenemang och event fått ställas in. Det har varit olyckligt för de involverade och mycket införarbete har gått till spillo, vilket Teaterföreningen i Mariehamns uppsättning Cirkus Cyrano var ett tydligt exempel på. Uppsättningens premiär utannonserade flera gånger, men det var först vid den tredje gången som det blev en verklig premiär. Detta efter att föreningen blivit tvingade att ställa in tidigare premiärer på grund av pandemin.

Inställda evenemang har inte enbart drabbat de enskilda föreningarna. Kringeffekterna av olika evenemang syns nämligen på flera plan.

För evenemangen gör inte enbart det åländska samhället mer livligt och innehållsrikt utan de förlänger även turistsäsonger. Detta då många evenemang är utanför den absoluta högsäsongen och många av dem riktar sig till en viss målgrupp.

Den åländska evenemangsfloran är till stora delar uppbyggd av ideella krafter. Det är föreningar och eldsjälar som på frivillig basis bygger evenemangen. Det ger dem en styrka. Intresset finns där och kontakter finns för att lyckas. Däremot är det även många gånger sårbart då många av evenemangen är byggda på några få individers dröm om att skapa något större inom det område man är engagerad i och ofta finns det inte någon större ekonomisk vinning för den enskilda föreningen. Det står och faller såldes ofta med en eller ett par personer. Därför blir tillväxten i föreningarna extremt viktig och varje förening måste kontinuerligt jobba för att hitta efterträdare som kan fortsätta bära fanan framåt.

Det åländska föreningslivet är vitalt och levande. De ekonomiska förutsättningarna är dessutom ofta hyfsade på grund av generösa PAF-bidrag. Det är en styrka i den åländska modellen och det är en styrka i hela det åländska samhället.

Så nu när pandemin sakta men säkert släpper sitt grepp över Åland får vi hoppas att fler gör som Àlenskur och Ålands Golfklubb och griper de möjligheter som finns och får fler evenemang till Åland. Det är bara att ta rygg på de som redan visat att det går!

Hittat fel i texten? Skriv till oss