Foto:

Utskottet gav Åland rätt

Grundlagsutskottets besked om överenskommelseförordningen mellan Åland och Finland är ett välkommet besked som ger stora möjligheter för parterna att hitta gemensamma vägar framåt.

När den finländska riksdagens grundlagsutskott i onsdags godkände användningen av beredskapslagen i Finland, med Åland undantaget, var det en stark och viktig markering att självstyrelsen ska respekteras. Det var en framgång inte bara för Åland, utan för hela Finland. Lag bygger land och grundlagsutskottets beslut visar tydligt att det även gäller den åländska självstyrelsen.

Den finländska regeringen ska således nu ta fram en ny förordning där tydlig avgränsning sker så att Åland undantas i enlighet med gällande lagstiftning.

På senare tid har några få röster i debatten gjort gällande att Åland inte ska markera bristerna i hanteringen av den åländska självstyrelsen hos regeringen Sanna Marin. Trots att ett enat åländskt lagting genom självstyrelsepolitiska nämnden varit tydlig med att det är Ålands linje.

Bland annat gjorde professor emeritus Göran Djupsund ett politiskt utspel när han förde fram att Ålands rättmätiga krav på regeringen Marin kunde vara ett tveeggat svärd, att det i det långa loppet kunde skada självstyrelsen. Man kunde mellan raderna utläsa att finländska politiker kunde ta illa vid sig om det påtalades för starkt. Ett antagande som ger sken av att enskilda politikers eventuella känslor ska sättas framom gällande lag. Ett antagande som är långt ifrån den västliga delen av världens syn på demokrati och som dessutom andas en bristande tilltro till politikers professionalitet.

Nu ger grundlagsutskottet klart och tydligt svar på tal. Den åländska linjen har varit och är rätt.

Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström har som ledamot av utskottet gjort en stor insats för Åland. Det visar samtidigt på styrkan i att landskapsregeringen och rikdagsledamoten har ett tätt samarbete. För även om den praktiska betydelsen av beslutet inte är omfattande så är det principiella delen av beslutet desto viktigare.

Ett enhälligt utskott konstaterar att: ”Utskottet har med beaktande av Ålands särställning ansett det viktigt att det utöver hur uppgifterna vid beredskapen inför undantagsförhållanden ska ordnas också avgörs genom en överenskommelseförordning hur de förvaltningsuppgifter som beror på att beredskapslagen tillämpas i landskapet Åland ska ordnas (GrUU 6/2009 rd, s. 14/I). Utskottet vidhåller med eftertryck sin tidigare ståndpunkt”. Det är viktig färdkost för regeringen Sanna Marin i den fortsatta hanteringen av självstyrelsen.

Det är fullt förståeligt att hanteringen av självstyrelsen och påtalanden av eventuella brister i densamma väcker känslor. Men känslor får aldrig gå före juridiken. Därför är det viktigt att Åland fortsätter markera när man upplever att den finländska statens hantering av självstyrelsen inte är rätt. Det är även viktigt att vi i media påtalar bristerna.

Finland är ett demokratiskt västerländskt land som är byggt på lag och de demokratiska institutionerna är djupt förankrade i det finländska samhället. Därför finns det alltid vägar framåt. Precis som riksdagsledamot Mats Löfström och grundlagsutskottet nu tydligt visat.

Hittat fel i texten? Skriv till oss