Åland Posts två ledande positioner står tomma efter att först styrelseordförande Dan E Eriksson avgått och styrelsen sedan entledigat vd Henrik Lundberg.
Åland Posts två ledande positioner står tomma efter att först styrelseordförande Dan E Eriksson avgått och styrelsen sedan entledigat vd Henrik Lundberg.
Foto: Robert Jansson
Foto:

Bild

Ett ofrånkomligt slut på en tragisk historia

Först avgick Åland Posts styrelseordförande Dan E Eriksson, sedan sparkade den kvarvarande styrelsen vd Henrik Lundberg. Drastiska händelser i en nordisk kontext, men samtidigt det enda rimliga att göra när förtroendet för bolaget ska byggas upp på nytt.

Förtroendet för Åland Post har rasat efter den senaste halvannan veckas händelser som utlöstes av domen där två av bolagets anställda dömdes till villkorliga fängelsestraff medan ledningen friades. Det var dock avslöjandena kring hur Åland Post hanterat det ekonomiska biståndet till sina före detta anställda som ledde till en veritabel folkstorm mot det landskapsägda bolaget.

Det är sällan den här typen av händelser leder till ett ansvarsutkrävande på vår breddgrader, men mot bakgrund av den kraftiga opinionen (och kanske också det faktum att vi är mitt i en valrörelse) är det kanske inte helt oväntat att såväl styrelseordförande som vd nu lämnar bolaget.

I den upphettade stämning som rått och råder är det dock viktigt att förhålla sig till att det i grund och botten handlar om människor. Felbeslut har tagits av många inblandade under många år, och dessvärre ledde detta i det här fallet till att en person valde att avsluta sitt liv.

Men precis som de anhöriga till mannen säger i dagens Ålandstidningen så finns det inget värde i att skuldbelägga eller peka finger åt de inblandade. Det är många som mår dåligt i dag, och massans pekande fingrar och hatiska kommentarer gör inte saken bättre.
Ingen av de inblandade ville de övriga ont. Det går inte att skuldbelägga vissa inblandade för att just de friades och andra fälldes. Det hade ingen i Åland Post någon makt över.
Alla inblandade, både bolagets ledning, anställda, de dömda och anhöriga måste kunna gå vidare och bearbeta vad som hänt.

Men det finns också saker som måste redas ut. Som familjen säger i intervjun på sidorna 4–5 är det viktigt att det tillsätts en utredning som reder i vad som hänt och hur det kunde gå som det gick. Det är ett viktigt steg för att återupprätta förtroendet för Åland Post, och för att ge de anhöriga frid.

Mot den bakgrunden var det lika rimligt som ofrånkomligt att den kvarvarande styrelsen landande i uppfattningen att Åland Post behöver en ny ledning. Det hade inte fungerat att samma ledande personer som tagit bolaget till den här situationen också skulle utreda, förklara och försvara hur det gått till.
Det behövs rena papper i Postens ledning för att bygga upp samhällets förtroende för Åland Post på nytt.

Det behövs också en utredning kring Åland Posts verksamhet i stort och hur samarbetet med Tullen har fungerat och ska fungera. Uppenbarligen har det funnits mer än lovligt många frågetecken kring både det först- och det sistnämnda.

Åland Post har levt i gråzonen av skattegränsen och tjänat pengar på den. Man har gjort det i olika grader av samarbete med Tullen, men till slut ansåg alltså hovrätten att förfarandet inte höll sig på rätt sida av lagens gräns.

Det faktum att Åland Posts två högsta poster nu står vakanta och under hösten ska tillsättas av nya krafter är en förutsättning för att bolaget ska kunna återvinna förtroendet hos ålänningarna. Men det ger framför allt de inblandade chansen att finna frid för att kunna gå vidare från en tragedi som inte borde inträffat.

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss