Låt oss inte glömma bort det kämpande ukrainska folket. Här är Dima Kolesnyk och Anna Lytvynova på en demonstration tidigare i år.
Låt oss inte glömma bort det kämpande ukrainska folket. Här är Dima Kolesnyk och Anna Lytvynova på en demonstration tidigare i år.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Låt inte Ukraina glida in i skuggan

I går firade vi självständighetsdagen. Samtidigt som Ukraina fortsatte kampen mot Rysslands fullskaliga invasionsförsök i ett alltmer bortglömt krig. Och nu kommer vintern. Behovet av stöd är stort.

För en stund i går kväll skingrades decembermörkret när hundratusentals stearinljus tändes i landets hem för att uppmärksamma firandet av Finlands självständighet från Ryssland 1917. En vacker tradition som stämmer till eftertanke om vad Finland och Åland gått igenom sedan dess. Och om allt arbete och alla uppoffringar som tidigare generationer utfört och gått igenom för att vi ska få leva i det fredliga och fria samhälle vi gör.

Det är inte alla förunnat. I dag har det gått 651 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Omvärldens initialt så intensiva engagemang har falnat i takt med att trupperna grävt ned sig på slagfälten. Soldaterna fortsätter dö i tusental. Det händer inget avgörande och nya kriser som kriget mellan Israel och Hamas i Gaza har fångat vårt intresse.

Då ingen av parterna redovisar sina förluster är det svårt att fastställa hur många liv kriget hittills skördat. I augusti rapporterade New York Times med hänvisning till officiella amerikanska siffror, att antalet dödade och skadade till följd av invasionen närmar sig 500.000 människor. Närmare 70.000 ukrainare har dödats och uppåt 120.000 skadats, samtidigt som uppåt 120.000 ryssar har dödats och 180.000 skadats.

Putins omänskliga krigsmaskin fortsätter mala ut kanonmat i form av soldater. Enligt uppgifter från Storbritanniens militära underrättelsetjänst stupar eller såras varje dag över 900 ryska soldater. Ryssland har aldrig tidigare lidit så stora förluster i kriget i Ukraina som under november.
Militära experter menar nu alltmer samstämmigt att konflikten inte kommer att lösas inom överskådlig tid utan fastna i ett långvarigt utmattningskrig.

Den minskade medierapporteringen går ut över det allmänna intresset för att stödja det ukrainska folket. Finansieringen för att stötta Ukraina tar slut vid årsskiftet, varnar Vita husets budgetchef Shalanda Young i ett brev till ledande företrädare för både Republikanerna och Demokraterna, och uppmanar kongressen att agera omgående. USA är Ukrainas största stödgivare.

Ju lägre omvärldsintresse desto enklare är det för Putins anhang att sabotera. Ungerns auktoritäre Putinkramande premiärminister Viktor Orbán uppger att han tänker stoppa kommande veckas EU-toppmöte från att besluta om att Ukraina kan inleda förhandlingar om EU-medlemskap. Han förhalar dessutom det senaste av EU:s sanktionspaket mot Moskva och kräver undantag.

Det ukrainska folket går in i sin andra krigsvinter. De är troligen bättre förberedda än under den första. Men behovet av stöd från omvärlden är lika akut.

Här hemma fortsätter den envisa skaran fredsvänner de dagliga protesterna utanför ryska konsulatet. Låt oss alla fundera över hur vi kan stödja Ukraina med en julgåva men sedan se till att hålla intresset vid liv även fortsättningsvis.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss