Foto:

Än är det för tidigt att fira vaccinernas triumf

Nyheterna om flera lovande covid-19-vaccin erbjuder det hopp vi så innerligt längtat efter. Men vi måste vara på det klara med att år 2021 också blir ett inskränkt och onormalt år.

Läkemedelbolagens marknadsföringsavdelningar tävlar om att pumpa ut nyheter om högre och högre verkninggrad på de förhoppningsvis snart kommande vaccinen mot covid-19. Vi griper girigt efter alla tecken på att mardrömmen ska börja närma sig sitt slut. Snart ska vi alla vara immuna och livet vara tillbaka i sina gamla trygga hjulspår igen. Vi längtar ju så häftigt efter att kunna umgås obehindrat och återigen resa vart vi vill i världen. Speciellt här på Åland där vi varit nästan helt förskonade från covidinfektionens potentiellt allvarliga medicinska konsekvenser. Även om det ekonomiska priset för tryggheten slagit hårdast här i hela landet.

Men hur lovande vaccinnyheterna än låter måste vi alla stålsätta oss en bra stund till. De flesta resultaten är fortfarande bara preliminära och studierna är inte färdiga. Inga vaccin är generellt hundra procent effektiva och en del individer kommer troligen inte att kunna få ett fungerande skydd mot att insjunkna. Men om vaccinen kan skydda oss mot att bli så svårt sjuka att vi behöver sjukhusvård skulle det göra en oerhörd skillnad genom att avlasta sjukhusen.

Att uppnå den efterlängtade flockimmuniteten tar lång tid. Alltså att så stor del av befolkningen är immun att smittan inte kan spridas vidare av enstaka sjuka. Det förutsätter att vi får ut vaccinet globalt och att människor låter sig vaccineras. I väntan på det får vi acceptera olika typer av fortsatta restriktioner, även för vaccinerade.

Flera länder diskuterar införandet av krav på att inresande kan uppvisa vaccinationsbevis för att släppas över gränsen.

Till det kommer en fortsatt osäkerhet om smittans omfattning. Olika länder redovisar smittspridningen på olika sätt och en del länder fuskar med statistiken av politiska skäl. Så sent som i går avslöjade till exempel CNN hemliga dokument som visade att de kinesiska myndigheterna konsekvent valde att publicera felaktiga siffror över antalet smittade och döda under pandemins första tid. I Brasilien, vars ledare Bolsonaro vägrar erkänna att smittan är farlig och vidta smittskyddsåtgärder, ökar antalet dödsfall kraftigt. Under Donald Trumps inkompetenta ledning har USA drabbats onödigt hårt. För att bara nämna ett par av de mer folkrika nationerna.

Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap, Michael Ryan, sa på måndagen att många rika länder har drivit sin sjukvård som om det vore ett lågprisflyg och att man nu får betala för detta.

Han sa också att om världen inte tar lärdom av det som nu hänt är risken stor att vi kommer att få uppleva en liknande pandemi med liknande effekter redan under vår livstid.

Så vi gör bäst i att ställa in oss mentalt på att covid-19 kommer att fortsätta prägla våra liv under rätt lång tid framåt. Tvätta händerna, hålla avståndet, stanna hemma om man känner sig krasslig och så en rejäl dos av stoisk acceptans är den medicin som gäller just nu.

Hittat fel i texten? Skriv till oss