Foto:

Vindkraftens fördelar överväger

Debattören Kent Lansing är emot vindkraftsutveckling och förespråkar i stället kärnkraft. Om man inte tycker detsamma, anser han att man saknar kunskaper. Jag håller inte med.

På Åland står vi inför en mandatperiod då viktiga beslut måste tas i fråga om klimat, grön omställning och ekonomi. Det är inte aktuellt för Åland att bygga kärnkraft, så oavsett vad man anser om den frågan, är den inte relevant i den åländska debatten. Det är däremot frågan om etablering av havsbaserad vindkraft.
Därför har Ålands socialdemokrater haft en omfattande intern utbildning och tagit del av många experters kunskaper i fråga om havsbaserad vindkraft. Vi anser att vi måste veta vad vi sysslar med innan vi utarrenderar åländska havsområden. Vi har gjort vår hemläxa och är nu redo att förhålla oss positiva, men realistiska i fråga om havsbaserad vindkraft. Vi ser många utmaningar, men fördelarna och möjligheterna i fråga om arbetsplatser, inkomster, klimateffekter, näringslivsutveckling och skatteintäkter som kan stärka välfärden, överväger.
Att argumentera för att vindkraftverk blir utmärkta måltavlor för fientliga makter kan jag förstå, men kärnkraftverk är ännu farligare måltavlor. I ett europeiskt perspektiv är grunderna för utbyggnaden av vindkraft i Östersjön ett sätt att stärka den egna europeiska energiförsörjningen och göra sig oberoende av fossila källor från ex Ryssland. Utbyggnaden av vindkraft har alltså i allra högsta grad att göra med säkerhetspolitik. Men helt i motsatt riktning än den som Kent Lansing förespråkar.

Camilla Gunell (S)
Ordförande Ålands socialdemokrater

Hittat fel i texten? Skriv till oss