Ledare

Med lång erfarenhet från Östersjötrafiken och rederibranschen kliver Marcus Risberg in som ny vd för Viking Line. Vad betyder det för Viking Line men även för Åland i stort?

Ny kapten på bryggan – men vart styr Viking Line?

Det handlar inte bara om en ny vd. Det handlar om Ålands framtid, om Kapellskär, om skattegränsen – och om ett rederi i förändring.

Publicerad

Ledarsidan

Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.

Ålands största bolag, Viking Line, får ny vd. Med Marcus Risberg ska Viking Line nu ta nya steg och kanske med ett litet ändrat fokus. För även om rederinäringen är en bransch där kontinuitet och stabilitet är viktiga ledord står såväl Viking Line som hela branschen inför förändrade verksamhetsförutsättningar. Frågorna hopar sig och osäkerheten är stor kring allt från utsläppsrätter till mer lokala frågeställningar, som till exempel skattegränsen och Kapellskärslinjen. 

För de flesta som följer branschen kom valet av Marcus Risberg inte som en överraskning. Med en gedigen erfarenhet från branschen och ett stort kunnande om Östersjötrafiken föll sig valet rätt naturligt. Att Risberg också är ålänning är något som givetvis är till gagn för ett företag som är direkt beroende av det åländska skatteundantaget. Förståelsen för särrättigheterna finns där från början och startsträckan blir kortare.

Vad kan vi då förvänta oss av det Viking Line som Risberg kommer leda? 

Ser vi tillbaka på vilka signaler Risberg skickade när informationen delgavs samt när han som vd för Destination Gotland skrev en gästledare i Ålandstidningen 2023 är budskapet tydligt - ett fokus på Åland och det åländska. Något som underströks även som viktigt vid valet av vd, enligt styrelseordförande Jacob Johansson

Med detta väcks kanske återigen många ålänningars dröm om Kapellskär. En dröm som ur ett åländskt perspektiv är fullt berättigad då slopandet av linjen gjort Åland mer svåråtkomligt och dessutom påverkat möjligheterna att locka till in- och återinflyttning. Men avsaknaden av trafik på linjen har även naggat den åländska identiteten i kanten då närheten till Stockholm och Mälardalen utmanats. 

Vilken väg Viking Line tar är till många delar vilken väg Åland tar. Åland som samhälle är otroligt beroende av sina rederier, vilket inte minst pandemin visade på.

För att linjen återigen ska bli verklighet krävs givetvis att den överensstämmer med Viking Lines ambitioner och att rätt tonnage ska finnas tillgängligt. 

Återgår vi till Marcus Risbergs gästledare resonerar han även kring problematiken som det landbaserade näringslivet upplever med hanteringen av skattegränsen. Han säger att ambitionen bör vara att det ska vara enklare för företag, både de som behöver taxfree och de som behöver enklare skattehantering. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Detta uttalande borgar för att rederiet fortsätter engagera sig i arbetet med en förenkling av skattegränsen. Arbetet som är enormt viktigt för att vi ska undvika att inte hamna i en för Åland förödande politisk diskussion där skiljelinjer odlas mellan det landbaserade och det sjöbaserade näringslivet. 

Där politiska ifrågasättanden av skatteundantaget sätts i fokus för kortsiktiga politiska framgångar framom det åländska samhällets långsiktig fortlevnad. En utveckling som bara skulle föra med sig förlorar. 

Vilken väg Viking Line tar är till många delar vilken väg Åland tar. Åland som samhälle är otroligt beroende av sina rederier, vilket inte minst pandemin visade på. Därför blir Viking Lines val av vd viktigt för hela vårt örike. Vad sedan det nya vd-skapet för med sig återstår att se, men önskemålen från ålänningarna om en fungerande trafik på Kapellskär och ett Viking Line som fortsätter och utvecklar sitt deltagande på olika sätt i det åländska samhället går lätt att finna. Om så sedan blir fallet återstår att se.