Insändare/Replik
En historia av bastubad
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
Replik till intressanta krönikan ”Min farfar byggde Bastun” i Ålandstidningen lördag den 26 april. Många äldre har berättat att de var med och byggde Stadsbastun, senare kallad Pub Bastun, och blev då anställda av min morfar Johan Erik Nordin. Han var stadens arbetsledare åren 1911–1934. I unga år emigrerade han till Montana i Amerika och jobbade i gruvor samtidigt som han utbildade sig till amerikansk byggmästare före han återvände hem. Har Stadsbastun kanske fått en amerikansk prägel liksom Lilla holmens och Gröna uddens omklädningshus, då Nordin lär ha samarbetat från stadens sida med bland annat arkitekt Montell, som ursprungligen ritade bastun. I mitt barndomshem, byggt av morfar Johan Nordin år 1898 på Södragatan, ledde norra ingången på gården i huset till dåtida Tekniska Verket.
Stadens kommunala bastu hade förr två stora bastuugnar, den ena bastudelen var för damer och mindre het, medan den andra hetare sidan var för män. Man kunde ännu under gymnasietiden på sexan och sjuan i lyceet basta med en lektor på laven, och då gällde det att kasta ordentligt med bad.
Mina föräldrar hade i det gamla helt ombyggda Nordinska huset år 1953 även låtit bygga en ”svensk gasbastu”, men den uppnådde endast futtiga 50 grader. Stadsbastun förestods av fru Jäkelä, och det fanns även en avdelning med baderska för karbad och många omklädningshytter på var sida om mittengången. I södra Mariehamn fanns även privata bastur, såsom Nyströms Krokviks bastu vid Tullarns äng och längre bort på Östernäsvägen Emmas bastu samt på Klinten en bastu på Parkstigen.
”Äpple faller inte långt från trä” heter det och Johan Eriks far, kallad Tusenkonstnären i Sund, byggde Jomala Prästgård, byggde till koret i Saltviks kyrka samt byggde bland annat sitt stora egnahems hus i Brännbolsta och hus i Björby. Sund. Han innehade en spinnrocksfabrik med flera anställda och export av spinnrockar till Åbo och Stockholm. Han ritade och tillverkade även sin gravsten som finns kvar vid ingången till Sunds kyrka. Kanske byggande har till och med ännu i dag smittat vidare av sig, då jag utbildade mig till skeppsbyggnadsingenjör.
Mariehamn är inte längre Mariehamn utan bastun i Badhusparken.
Hans Palme