Insändare
”Ett ärende är öppet fram till att klubban fallit i lagtingets sista behandling”, skriver Mogens Lindén, Grön vänster.
DANIEL ERIKSSON
Aldrig använda digitala sökmotorer?
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
När jag i en lagtingsdebatt den 28 april gjorde en kort hänvisning till Chat GPT väckte detta uppståndelse. Två ledarskribenter och en lagtingsreporter förenar sig i minister Gunells upprördhet över att en lagtingsledamot gör en hänvisning till Chat GPT i ett anförande: ”Vi sitter här i lagtinget med 5.000 i månaden, då ska man göra ett arbete. Det betyder att man är tvungen att sätta sig in i ett lagförslag”. Gunell hävdar också i en Facebooktråd att jag skulle stött de obundnas förslag att ändra ett utskotts utlåtande vilket är osant om man skulle bry sig om att sätta sig in i vad jag sade.
I lagtinget är sällan öppna komplicerande frågor välkomna. Man bör driva en agenda i det politiska spelet. Tvärsäkerhet är legio. Och förstås ska man alltid vara lojal med partiet.
Frågan jag försökte lyfta fram är konsekvensen av ett EU-direktiv om att inrätta ”accelerationsområden” för förnyelsebar energi – vind och solkraft . Vilket beslutsmandat ska ligga på kommunal nivå och vad bör ligga på LR-nivå? Kopplingen till vindkraftsparken i Norrhavet är här uppenbar och illustrerar även det tidvis absurda med våra 16 kommuner. Hela debatten utmynnade i att frågan av ett enigt lagting återfördes till utskottet för ytterligare behandling. Gott så. En fördjupad behandling kan ibland vara nödvändig. Att beskriva en debatt som utmynnar i att ett ärende återförs till ett utskott som en cirkus känns nog tveksamt.
Jag konstaterar att de aktuella journalisterna uppenbarligen förenar sig i minister Gunells synsätt i att jag misskött mitt uppdrag genom att kort hänvisa till Chat GPT vilket inte överhuvudtaget var det centrala i vad jag lyfte fram. Min fråga handlar om hur den demokratiska processen ska se ut i frågan om accelerationsområden? Och det är ingen enkel fråga – de kommunala veton vi sett i Sverige har fördröjt utbyggnaden av vindkraft. Och frågan har också en koppling till miljökonsekvenserna av olika alternativ som sol- och vindkraft. Ett område kan lämpa sig för solkraft och ett annat för vindkraft.
Men det är intressant att våra tre journalister uppenbarligen anser det vara upprörande att en lagtingsledamot använder sig av Chat GPT. Lite oklar är jag över vad denna upprördhet består av? Energiförbrukningen? Eller att använda sökmotorer som Chat GPT? Naturligtvis måste man alltid kritiskt granska vad Google, Chat GPT eller DeepSeek anger. Men visst kan man ibland ha en viss nytta av dessa sökmotorer. AI är här för att stanna, frågan är ”hur” och inte ”om” sökmotorer används. Det intressanta för en journalist borde rimligen vara själva sakfrågan.
Avslutningsvis, lagtinget ordnade den 4 mars ett utbildningstillfälle för lagtingsledamöter, partisekreterare och lagtingets kansli i användningen av AI i lagtingsarbetet. Naturligtvis bör man vara kritisk och ifrågasättande – både gällande AI och i lagtingsarbetet. Ett ärende är öppet fram till att klubban fallit i lagtingets sista behandling.
Mogens Lindén, Grön vänster