Insändare

Orpos politik innebär massiva nedskärningar

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

Regeringen Orpos nedskärningspolitik riktar sig skoningslöst mot låginkomsttagare och civilsamhällets organisationer, samtidigt som miljöarbetet tappar mark.

Ett tydligt exempel är Miljöministeriets besked om att stödet till Natur och Miljö minskar med 18.000 euro jämfört med i fjol, en svidande smäll för en redan hårt pressad organisation.

Regeringen Orpo består av en högerkoalition. Orpos politik innebär massiva nedskärningar i statsbudgeten som nu drabbar ideella organisationer som arbetar för miljön, mänskliga rättigheter, barn och unga, minoriteter, socialpolitiska frågor och många andra samhällsviktiga områden. Var är fokuset på att värna det svenska språket?

Samtidigt som resurser dras in från de som behöver dem mest, genomför regeringen aggressiva attacker mot facket och arbetslivets grundvalar. Glöm inte de plötsliga skattelättnaderna för höginkomsttagare, en politik som gynnar dem som redan tjänar över 9.000 euro i månaden. Vad händer nu då? När klyftorna vidgas, tilliten till samhället och politiken urholkas och arbetsmarknadens balans rubbas? En perfekt grogrund för antidemokratiska krafter att få fäste i samhället, lär av historien.

Förslaget att slopa avdraget för fackliga medlemsavgifter är ett hårt slag mot arbetstagarnas rättigheter. Det är en skam att vanliga löntagare, de som byggt upp samhället med sina händer, välfärdsproffsen inom vården och omsorgen och andra arbetare får bära den tyngsta bördan.

Grupper som redan kämpar mot inflation och höga levnadskostnader i samhället. Utan dessa proffs stannar hela samhället. Regeringen verkar dessutom sakna respekt för den nordiska modellen i arbetslivet. Modellen bygger på starka fackföreningar, kollektivavtal som omfattar nästan hela arbetsmarknaden, samarbete mellan arbetsgivare och fack samt en aktiv välfärdsstat.

Glädjande nog skickade väljarna ett tydligt budskap i välfärdsområdes- och kommunalvalet i Finland: Socialdemokraternas framgång visar att finländarna vill ha en stark välfärdsstat, fokus på miljön, service på svenska och en trygg arbetsmarknad och behålla rätten att organisera sig.

Jessy Eckerman (S)