Insändare

En värld utan bin är en värld utan mat

Publicerad Senast uppdaterad

Bin och humlor är naturens hjältar som står för pollineringen av våra vanliga grödor. Visste du att 75 procent av världens livsmedelsgrödor är beroende av pollinerare? Vi är faktiskt alla beroende av biets överlevnad. Biet är så viktigt för att bekämpa svält och fattigdom att Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), vars syfte sedan slutet av andra världskriget varit att nå målet av en värld utan hunger, firade Biets dag (World Bee Day) hela världen runt i går den 19 juli.

Enligt forskarna är ungefär en tredjedel av alla bin på väg att försvinna helt. Bönderna i ett av de mest berömda fruktdistrikten i Kina har inte sett några bin eller humlor i träden sedan slutet av 1980-talet. I stället klänger de runt själva och pollinerar med vippor av kycklingdun. Intensivt jordbruk, giftiga bekämpningsmedel, avsaknad av blomsterängar, skogsskövling och klimatförändringar är alla faktorer som hotar jordens pollinerare. En värld utan bin är en värld utan mat.
Men pollinatörerna bidrar inte bara direkt till livsmedelsförsörjningen utan de är även nyckeln till att bevara den biologiska mångfalden. Nästan 90 procent av världens vildblommande växtarter är helt, eller åtminstone delvis, beroende av djurpollinering. Så även på Åland. Det är av den orsaken vi två beslutat dra vårt strå till stacken och avser vardera att skaffa ett eller ett par bisamhällen. Vi har varit glada kursdeltagare hos Ålands biodlarförening som gör ett fantastiskt arbete i att sprida kunskap så att var och en av oss kan våga upprätthålla ett samhälle av dessa synnerligen kloka djur. Bina hade utvecklat sina samhällen redan långt innan människan och de klarar det mesta. Men inte brist på mat.
Därför är det ingen bisak att vi bjuder in pollinatörerna till gästabud i trädgården med blommor som bjuder på mycket nektar och pollen, så kallade dragväxter. I tätorter är det ofta brist på vatten för insekter. Fler och fler städer och orter satsar redan på att ta fram blåa och gröna planer så att värdefulla småvatten och grönytor får ta plats. Dessa ytor förebygger klimatförändring, minskar buller, kyler staden på sommaren och bidrar till att fler pollinerare klarar sig. Det gör vi även på Åland och det vill vi arbeta för. Vi människor behöver ta oss längre än cirkulärt tänkande, vi behöver även bli regenerativa och ge tillbaka till naturen.
Bee good, bee engaged!

Guy Björkqvist (HI)
Pia Widén (HI)