Foto:

Ett vaknare lagting

Under den senaste tiden har debattklimatet i Ålands lagting hårdnat, och ”experterna” verkar eniga om att detta är något negativt. Jag tycker inte det. Det är positivt.

Jag har följt lagtingets arbete i 25 år nu – tidvis som politiskt engagerad, tidvis som tv-journalist och på senare år som passivt politiskt intresserad. Samtidigt har jag kört buss, taxi och befunnit mig långt ifrån vårt parlament. Min bedömning efter dessa 25 år är att den stora tysta majoriteten av oss ålänningar inte bryr sig ett skit om lagtinget. OM man bryr sig så tycker man ofta att ”de där politikerna bestämmer över huvudet på vanligt folk”! Är det så? Finns det yrkespolitiker i vårt örike som beslutar utan att bry sig om sina väljare?

Jag uppfattar det inte så. De som valts in försöker verkligen jobba för beslut som gynnar just deras väljare. Att klimatet blivit tuffare i debatten behöver inte vara negativt. Vi väljare förtjänar en regering som tar ansvar och en opposition som protesterar när de uppfattar att regeringen handlar fel.

Harry Jansson-affären handlar i förlängningen om Ålands möjligheter att utvecklas som en självstyrd demokrati. Då vore det väl fasen om inte både regering och opposition tog till hårda ord ibland?

Fortsätt ”bråka”, lagtingskvinnor och lagtingsmän. Det kanske dessutom gör att flera så kallade ”vanliga ålänningar” börjar bry sig lite mer om politik.

Mats Sandberg

Debattör

Hittat fel i texten? Skriv till oss