Foto:

Undvik import av levande fisk

Det är inte bara på människor som det finns problem med virus. Fiskodlingen har drabbats av IHN-virus som leder till stora ekonomiska förluster genom produktionsavbrott därför att fisk måste avlivas för att stoppa sjukdomens framfart.

Den har lokaliserats till Föglö. Men den finns i flera länder i Europa, bland annat i Danmark. Som för övrigt är ett land som är behäftat med ett flertal sjukdomar på fiskodlingar, enligt en expert jag har talat med.

Att importera levande varelser och idka frihandel med dessa är förknippat med stora risker och bör därför undvikas så långt som möjligt. Det är dock inte förbjudet att importera levande fisk från Danmark. Det är sannolikt att sjukdomen har nått Föglö med sättfiskimport (småfisk för vidare odling) från Danmark, det är dock inte säkert. Den mesta av sättfisken produceras här i landet. Odlingen av sättfisk här har dock minskat kraftigt i och med att de politiska beslutsfattarna reducerat odlingen och aktivt bidragit med negativismen om branchen. Ett sätt att eliminera dansk import vore att sluta avtal med sättfiskproducenterna, som en del har gjort det. Det föreligger dock en viss benägenhet att tillgripa import.

Olof Öström Brändö

Hittat fel i texten? Skriv till oss