Foto:

Svordomar somskrämmer bort turister

Varje vår höjs uppmuntrande röster i tidningarna om hur vi alla kan hjälpa till att locka folk till Åland. Här är några ord rörande ett ”turist främjandet” som jag själv erfarit.

Med gäster från Australien, Storbritannien och Kanada besökte vi Sintings badstrand i Föglö i somras och blev därmed utsatta för vad dessa människor skulle kalla för ”verbal abuse”. Det var en liten gosse i tioårsåldern som sprang omkring bland gungor och rutschkanor skrikandes; Fuck this! Fuck that! Fucking Hell! i nån sorts inre dialog medan han lekte. Detta pågick i över en halv timme medan hans mamma låg fastlimmad vid mobilen på en filt en bit därifrån och inte brydde sig ett skvatt.
Vid varje svada svordomar skruvade våra engelsktalande gäster besvärat på sig och formade troligen minnen om Åland som i denna stund sprids över deras hemtrakter.

Detta var inte första gången.

För några år sedan noterade min då femåriga gosse förfärat i glasskön vid bussplan, där några jämnåriga grabbar försökte imponera på samma sätt, med orden; ”Pappa! De använder engelskan som en leksak!”
Har god uppfostran blivit politiskt inkorrekt?

Egan Söderholm

Hittat fel i texten? Skriv till oss