Foto:

Sluta mata rädslan – stärk ditt immunförsvar i stället!

Hemligheten och styrkan i kriget mot covid-19 är nivån av ditt eget immunförsvar. Att bli smittad av en vaccinerad eller ovaccinerad har ingen betydelse utan det viktigaste är hur bra immunförsvar du har (Knut Lönnroth, Ålandstidningen 11.1.2021). Hur bygger vi vårt eget immunförsvar? Genom att äta vitaminrik näringsrik mat, äta D-vitamin året runt, bra sömnvanor, motionera och styra upp tankarna så att vi inte fylls med inre stress, oro och rädsla.

Varför är det farligt att vara ständigt orolig och rädd?
”Att känna oro och rädsla någon gång är ok. Det handlar om vår överlevnad. Men att dras in i rädslans hysteri dagligen, i månader är riktigt farligt. Forskning visar att när du blir orolig eller rädd skapas inre stress och ditt kamp-eller-flykt- nervsystem kickar igång, det sympatiska nervsystemet. Rent praktiskt sätts all sans och reson åt sidan, hjärnan blir som gegga, du kan inte göra mer än en sak åt gången, hjärtat får jobba dubbelt upp, upptag av vitaminer minskar, du blir pigg initialt men har svårt sedan att komma ned i varv och sova om natten och immunförsvaret sätts åt sidan”. Så skrev författaren Tanja Dyredant och jag kunde inte ha skrivit det bättre själv.

Är du slukad av någon annans rädsla?

Det är förhållandevis lätt att äta vitaminer och motionera även när vi är i karantän men det svåraste återstår – att styra upp tankarna i rätt riktning och tänka virussmart. Vi människor är flockdjur och påverkas av varandra. Rädslan och oron har lamslagit oss och vi börjar plötsligt jobba mot oss själva och mata rädslan ännu mera genom att repetera antalet smittade personer från media på våra Facebooksidor och genom att bada i alla negativa nyheter överlag. Detta kan innebära att vi blir slukade av oro som inte ens är vår egen, vi bara sköljs med.
Hur kan vi göra rent konkret?
När jag läser i nyheterna att vi har x antal personer inlagda på sjukhuset är min första tanke ”hur stor påverkan har covid-19 av sjukhusvistelsen egentligen, hur gammal var människan, hade hen underliggande sjukdomar?” Visste du att den egentliga anledningen kan vara en helt annan än covid-19 och att först nu i januari börjar man ta det i beaktande i rapporteringen på fastlandet?
När jag läser nyheter om antalet smittade personer tänker jag genast ”Hur många har tillfrisknat? Hur lindriga symptom har dessa smittade egentligen?” Förstår ni? Vi blir matade med dessa negativa nyheter dagligen och för att hålla mitt immunförsvar uppe måste jag tänka virussmart och kritiskt. Det är för mitt eget bästa. Jag vägrar att dras in i rädslans hysteri. Nu vädjar jag till alla att vi tillsammans börjar bygga upp det åländska immunförsvaret till en alldeles ny nivå.

Vi blir stärkta av sådant som gör oss glada.

Vad du blir glad av vet du bäst själv men om du känner dig lamslagen i rådande läget erbjuder jag dig en lista som kan hjälpa dig att hitta något att aktivt jobba med: skratt, vänliga tankar, sång, dans, yoga, träning, sömn, tankar av tacksamhet, naturpromenader, djupandning et cetera. När jag mår som sämst använder jag mig av tacksamhet. Jag går igenom alla saker jag är tacksam för och får kraft av det.
Covid-19 har tagit mina inkomster i skrivande stund men jag låter den inte ta mitt immunförsvar och behöver även din hjälp.
Så snälla, bästa ålänning och medmänniska, elda inte på mer hysteri utan låt din inre glöd bli din eld som stärker dig och ditt immunförsvar.
Laura Vauras
Egenföretagare, hälsoinspiratör

Hittat fel i texten? Skriv till oss