Foto:

Skärgårdstrafikens förutsättningar finns på ort och ställe

”Förespråkare för en reform av skärgårdstrafiken” – Hasse Holmström – serverar i insändarform onsdagen den 20 oktober Ålandstidningens läsare ytterligare en, enligt min uppfattning, smått sakral forskningsrapport angående fördelar med ett rymdålderns tunnelbyggande ... en propagandistisk bergspredikan? Den här gången når Holmström sitt syfte, sin käpphäst, via en både motiverad och ekonomiskt genomförbar fast förbindelse till Vårdö – ett brobygge.

Den här gången sammanfattar Holmström sitt resonemang, sin analytiska förmåga, som följer: ”Så, för att konkludera: Reformera skärgårdstrafiken genom att snarast bygga tunnelkortrutt. Gå sen tillbaka till miniräknaren och räkna om projektet utifrån det sätt som omvärlden gör. Då finns det troligen en chans att siffrorna talar för att bron kan byggas. Annars tror jag det blir tufft för våra folkvalda att motivera ett brobygge”.

Dessvärre synes Holmström ha förbisett att den åländska skärgårdstrafikens förutsättningar står att finna på ort och ställe – vad gäller både Vårdö och Föglö! Dessutom torde framtida efterklokhet vara tämligen oanvändbar i nutid. Fast det är klart, vi kan väl alla stundom ha lite otur när vi tänker.

Torbjörn Häggblom

Hittat fel i texten? Skriv till oss