Foto:

Sannfinländarna och svenska språket är en mycket oroande kombination

Regeringsförhandlingarna pågår för fullt i Ständerhuset i Helsingfors. Den här veckan kan bli avgörande för om Svenska Folkpartiet väljer eller inte väljer att släppa fram en regering med Sannfinländarna. De stora frågorna som invandringen och synen på klimatet ska nu avgöras. Från Svenska Folkpartiets sida, som är tungan på vågen, har Eva Biaudet tagit ställning mot en regering där SFP ska samarbeta med Sannfinländarna och Anders Adlercreutz varnar för att identitetspolitik och populism riskerar att köra över beslut som måste tas kopplat till arbetskraftsinvandring och klimatmål.

I gårdagens frågestund i lagtinget tog jag upp läget för svenska språket i landet och frågade lantrådet hur hon bedömer situationen. Hon berömde Riikka Purra för hennes klingande goda svenska och jämförde henne med Sanna Marin som inte valt att säga många ord på svenska. Det är helt riktigt att Riikka Purra talar bra svenska, men det betyder inte att hon kommer att föra en bra politik för det.

Det hörs många oroväckande rapporter om brister inom vården då det gäller vård på svenska. Många ålänningar som åker till Åbo och Helsingfors får lov att hantera att mycket lite information om deras tillstånd ges på svenska. Att vara sjuk i en språkmiljö man inte förstår är svårt. I dessa sårbara lägen måste man ha rätt till vård på sitt modersmål.

Lantrådet må hylla Riikka Purra, men jag skulle inte ta hennes kunskaper i svenska som ett tecken på att svenska språket har bättre tider framför sig. I deras valprogram finns en hel del som vill verka i motsatt riktning.
Sannfinländarna vill slopa kraven på kunskaper i svenska på alla utbildningsstadier och i välfärdsområdena, vilket betyder inom sjukvården som också ålänningarna har behov av.
Enligt partiet ska man inte klamra sig fast vid svenskans ställning i grundlagen. Svenska språkets ställning orsakar, enligt Riikka Purras parti, problem för det finländska samhället och stör de finskspråkigas språkliga identifiering och självbild. Den nuvarande nationalspråksstrategin bör skrotas, anser de också. Vi får hoppas att inte den nya Ålandsstrategin ryker den också.
Vill verkligen lantrådet försvara bilandet av en sådan regering?

Camilla Gunell (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss