Foto:

En medmänsklighetslegend gästar Åland

Nu på onsdag den 12 juni gästas Åland av den norska läkaren och aktivisten Mads Gilbert. Det är ingen liten sak och det förtjänar stor uppmärksamhet, som det hittills inte fått. Mads är en internationell legend inom humanitär hjälp och har sedan kriget i Gaza blossade upp i oktober varit en frekvent anlitad expert i frågan i internationell media.

Orsaken är att han verkligen vet vad han talar om. Mads har varit engagerad i utvecklingen av akutmedicinska system både i Norge och i det globala syd och framför allt i Palestina. Han har skrivit två böcker om Palestina och har tillsammans med palestinska kollegor skrivit flera vetenskapliga artiklar inom traumabehandling samt vilka konsekvenser den israeliska blockaden, attackerna och det systematiska våldet har för Gaza.
Dr. Mads Gilbert har årligen rest till Gaza för att undervisa, forska och arbeta med utveckling inom hälsovården. Han har även åkt dit och arbetat i sjukvården då Gaza varit under bombanfall från Israel åren 2006, 2009, 2012 och 2014. De lemlästade, söndertrasade barnen vi nu ser på bilder har han behandlat på plats i många år. Hans medicinska erfarenhet är enorm.
Gaza är inte en plats många utomstående har besökt och därför är Mads kunskap även om Gaza och om hur sjukvården där fungerar varit globalt efterfrågad och sedan krigets början har jag sett intervjuer med honom i flera av världens största nyhetskanaler.
Så hur kommer det sig att han kommer till oss på lilla Åland? Jo, det är tack vare de åländska systrarna Anna-Linnea och Fanny-Klaara Rundberg. Anna-Linnea fick kontakt med Mads genom sitt engagemang för Palestina i Norge där hon bor och på den vägen tackade han ja till att komma till fredens öar. På onsdag finns ett flertal programpunkter där han deltar, jag hoppas att folk går man ur huse för att lyssna till denna medmänsklighetens legend!

Johanna Wickström

Hittat fel i texten? Skriv till oss