Insändare
Människovärdig äldrevård måste få kosta
Tidigare socialdirektören i Mariehamn Leif Jansson framför i en debattartikel i lördagens Ålandstidning många värdefulla synpunkter kring den åldrande befolkningens behov samt behovet av konkreta beslut och åtgärder. Det är synpunkter som vi inom politiken behöver ta fasta på. Andelen äldre ökar i vårt samhälle. Samtidigt ökar behovet av stöd, vård och vårdplatser.
Förslaget om att seniorer kunde få hjälp och råd angående sjukvård, socialvård och service på ett och samma ställe, ”en lucka”, är mycket bra, och borde inte vara svårt att förverkliga.
Gruppen äldre är i dag en mycket heterogen grupp. Det finns pigga och krya seniorer som kan och vill bo kvar hemma, samtidigt som det finns äldre som kräver omfattande vårdinsatser. Det finns mycket att göra. Äldrevården måste byggas ut, och den måste anpassas till behoven.
Personer som vill och kan bo hemma, ska ha en möjlighet att göra det med hjälp av adekvat hemvård och hemsjukvård. Närståendevårdare är en viktig resurs som måste få bättre betalt för den enorma insats de gör. De behöver även tillräcklig avlastning för vila och rekreation.
Personer som inte kan eller vill bo kvar hemma ska ha tillgång till ett lämpligt äldreboende som är anpassat till deras behov. Till exempel är möjligheten till socialt umgänge viktig, och personer med kroppsliga besvär ska inte placeras tillsammans med personer med demens, som de inte kan umgås med.
Då det gäller demensvården är det viktigt med adekvat diagnosticering, så att personer med olika slags demens erhåller rätt vård. Boendet ska anpassas till behoven. Det finns i dag god kunskap om vilket slags boende som är bäst lämpat för personer som lider av demens. Sådan kunskap tillhandahålls bland annat av Stiftelsen Silviahemmet, som även utbildar personal.
Inom alla delar av äldrevården är personalen i nyckelposition. Det är viktigt att personalen trivs. Då går även rekryteringen lättare. Lönen är naturligtvis en viktig faktor, men även arbetsvillkoren är av väsentlig betydelse. Det måste finnas tillräckligt med personal så att personalen har tillräckligt med tid för att utföra alla sina arbetsuppgifter. Inom äldrevården är relationen mellan personal och patient särskilt viktig. Den höga personalomsättningen leder till att relationer bryts, samtidigt som dyrbar kompetens försvinner.
Det är vanligt i politiska sammanhang att börja med ekonomin. Man säger att det inte finns pengar, och så anpassar man åtgärderna enligt det. Det leder inte till några goda lösningar och blir ofta dyrare i längden. Om man verkligen vill prioritera äldrevården måste man i stället starta med visionerna och bestämma vad man vill göra, och sedan avsätta medel utgående från det.
Vi måste acceptera att behoven ökar inom äldrevården och att det kommer att kosta. Äldrevården är en fråga som berör oss alla, våra anhöriga, våra vänner och i slutändan oss själva.
Guy Björkqvist
Lagtingskandidat, HI