Foto:

Åland behöver ett fungerande civilförsvar

Ålands demilitarisering och lämpligheten att ålänningar deltar i en soldatkurs har debatterats den sista tiden och jag har några kommentarer till detta. Jag har länge påtalat att Åland behöver ett fungerande civilförsvar och en fungerande krisberedskap (inte krigsberedskap). En soldatkurs är ett bra sätt att lära sig om försvar och beredskap, men att denna kurs även innehåller lärdom om hur man apterar minor och använder andra vapen är nog inte att rekommendera. Vi som har varit med och lappat ihop människor som varit med om en minexplosion, vill nog inte att sådana vapen ska användas i landskapet.

Det har även höjts röster för att stänga det ryska konsulatet i Mariehamn. Utanför byggnaden protesterar varje dag en tapper skara människor mot Rysslands invasion av Ukraina. Konsulatet är en garant för att deras budskap når ända fram till Kreml, så att stänga detta är nog en dålig idé för alla parter.
I debattartiklar har jag påtalat att ryssarna en längre tid visat ett stort intresse för vår infrastruktur, nu har även journalister från nordisk massmedia konstaterat det samma och gjort ett prisvärt reportage om detta. Militärer av hög rang har även de noterat att någon form av krigsförberedelse förekommer runt våra kuster.
Åland behöver nog i dessa dagar en krisberedskap och ett fungerande civilförsvar, mer än tidigare.

Elof W

Hittat fel i texten? Skriv till oss