Foto:

25 dör medan du läser det här

En insändare under rubriken ”Man kan ana antisemitism” publicerades i ÅT i två delar den åttonde och nionde februari. Dess författare valde att inte identifiera sig själv.

Innehållet bestod till stor del av fördömande mot alla och envar som har elakhet att kritisera Israel. Som alla med ens minsta anspråk på att vara opartisk vet, är det helt enkelt omöjligt för staten Israel att någonsin göra sig skyldig till att själv begå brott.
Nu när hela världen bevittnar folkmordet i Gaza som för närvarande med glädje (vilket de många videoklipp som av dess soldater publicerats online intygar) utförs av den så kallade ”Israel Defense Force”, är det nästan otroligt att någon på allvar kan utge sig för att tro på ett sådant öppet bedrägligt förslag. Men kanske har vår anonyma författare bott oavbrutet sedan (senast) 1948, utom räckhåll för all kommunikation i en igloo på Nordpolen – i vilket fall kan personens ynkliga okunnighet kanske förlåtas.

Det verkliga antalet döda och skadade personer i Gaza kommer inte att bli känt förrän Israels angrepp har upphört och de kroppar som begravts under spillrorna från deras bombade hem och skyddsrum kan räknas (och inte helt ens då). Men baserat på en grov beräkning av den genomsnittliga dödsfrekvensen per dag sedan den 7 oktober 2023, under den tid det tar att läsa denna korrespondens, kan möjligen 25 fler människor till ha dödats eller lemlästats i Gaza, varav cirka 60 procent må vara kvinnor och barn. Dessutom kommer snart dödsfrekvensen per dag att öka på grund av sjukdomar och svält till följd av indragningen (av bland annat Finland) av finansiering till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Främre Orienten (UNRWA).

Men var säker på att staten Israel kommer att vara helt oklanderligt, vad som än händer, för staten Israel kan bara vara ett offer och aldrig en förövare.

Robert Horwood

Hittat fel i texten? Skriv till oss