Foto:

Bild

”Särskilt viktigt att vara försiktig nu”

I onsdags kväll bekräftade man från ÅHS att den brittiska, mer smittsamma varianten av covid-19, nu finns på Åland. Det finns även viss data som tyder på en ökad risk för allvarlig sjukdom.
– Men ännu är det för tidigt att dra några slutsatser, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Med anledning av fynden av de muterade virusvarianterna säger landskapsläkare Knut Lönnroth till Ålandstidningen att det finns all anledning till att iaktta extra försiktighet i nuläget.

– Det är en mer smittsam variant, därför är det nu särskilt viktigt att vara försiktig samt att följa rekommendationerna noggrant.

Finns det anledning att tro att varianten, utöver att vara mer smittsam, även kan ge ett svårare sjukdomsförlopp?

– Det finns viss data som tyder på att risken är högre för allvarlig sjukdom, men ännu är det för tidigt att dra några slutsatser.

Kan fynden av en mutation leda till ytterligare åtgärder eller restriktioner?

– Inga ytterligare åtgärder är aktuella i nuläget. Vi agerar sedan en tid tillbaka redan under antagandet att det rörde sig om just den brittiska varianten. Vi fortsätter att följa alla epidemins aspekter noggrant och det styr åtgärderna.

Kan behövas nytt vaccin i framtiden

Knut Lönnroth bekräftar också för Ålandstidningen att man, när man skickar test för sekvensering, även testar för andra tänkbara varianter av viruset. Det finns varianter på snart sagt varje kontinent, såsom en brasiliansk mutation, en sydafrikansk och så vidare.

– Man kan identifiera samtliga dessa varianter när man sekvenserar, säger han.

Men biter vaccinet så att säga på alla typer av mutationer som man känner till i dagsläget?

– Det finns inget som tyder på att de nu tillgängliga vaccinerna har sämre effekt på just den brittiska varianten. Men man kan nog räkna med att det kommer bli mutationer framöver som gör att vaccinerna som nu finns får sämre effekt, och då behövs nya vaccin. I nuläget blir det dock inga ändringar i vaccinationsprogrammet.

Landskapsregeringens samarbetsgrupp möts två gånger i veckan för att diskutera läget och eventuella nya åtgärder. Nästa möte hålls inkommande måndag.

Hittat fel i texten? Skriv till oss