Fler alternativ
Sortera efter
Ordning

Kontakta oss

  Ring oss på +358 18 26026

  Skicka e-post

Besöksadress:
Strandgatan 16, 22100 Mariehamn

Postadress:
Ålandstidningen, Pb 50 AX-22101 Mariehamn

Vi har öppet helgfria vardagar 09.00-16.00
(Lunchstängt: 11.00-12.00)

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 176

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd funderar Nina, Daniel och Jonas över så vitt skilda ämnen som varför det är så svårt att genomföra större reformer (som VIS-systemet) på Åland, vad ett stormöte i Helsingfors kan få för betydelse och vad som gör att en tolvåring skjuter andra tolvåringar.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 175

Audio file

Ledarpodden

I veckans försenade avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd analyserar Nina. Daniel och Jonas cirkusen kring ÅHS vårdinformationssystem och de många miljoner som det kommer att kosta, likaså S-avhoppet i frågan. De funderar också på varför Centern inte väljer en ny ordförande förrän i höst och spekulerar i varför Finland är världens lyckligaste land år efter år. Har det med mobilspelet Snake att göra, månne?

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 174

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd konstaterar Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh att Kvinnodagen behövs. De diskuterar också varför landskapsregeringen stänger oppositionen ute från ÅHS-styrelsen och huruvida talmansvalet blir en rysare eller inte. Också så slår de fast hur den nya självstyrelselagen ska komma på plats.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 173

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh nyöppningen av lagtinget efter vintervilan. Till veckan väljs Jörgen Pettersson (C) till ny talman – hur kommer han klara den uppgiften? Och kommer vi att i vårens olika budgetbesked få en indikation på vad landskapsregeringen vill göra under mandatperioden – och framför allt om man ska förverkliga sina egna, tuffa, sparkrav. På agendan står också President Stubb, Nato, meddelarskydd och ett allt mer stängt offentligt Åland.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 172

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd försöker Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh reda ut en mängd frågetecken, däribland: Hur ska Åland spara in fyra miljoner och hur slår det mot exempelvis sjukvården? Hur påverkas samhället av att flera storföretag gör rekordartade vinster samtidigt som kunderna upplever att allt blir dyrare? Är det dags för en partiledarbyte i SFP? Och kommer Bonniers att köpa Ålandstidningen härnäst? Det och mycket annat i veckans avsnitt.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 171

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd försöker Daniel Dahlén och Jonas Bladh hänga med i utvecklingen av ”elhybridsgate”, sia om vem som blir ny talman och konstatera att trots idogt motstånd från vissa håll behövs en rejäl utredning av hela händelseförloppet. Dessutom analyserar de både en värdig presidentkamp och en väldigt, väldigt ovärdig.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 170

Audio file

Ledarpodden

Affären med elhybridfärjan står – förstås – i fokus för veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. Daniel Dahlén och Jonas Bladh försöker reda i alla turer, förklara skeendena och sia om framtiden för de inblandade i det som de kallar den största politiska krisen i åländsk historia.

Ålands Landskapsregering - trafiksäkerhet

Ny vägtrafiklag - detta behöver du ha koll på

Kan du trafikreglerna och följer dem så bidrar du till att öka trafiksäkerheten för alla som rör sig på vägarna.
- -

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 169

Audio file

Ledarpodden

Veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd domineras förstås av den politiska storm som blåst upp kring hovrättens dom om elhybridfärjan. Vem har gjort vad, vems är felet och varför har vi hamnat där vi hamnat? Dessa och många andra är frågor som Daniel Dahlén och Jonas Bladh försöker reda ut. Dessutom tar de en titt på presidentvalet mellan den första och den andra omgången. Har Ålands favorit någon chans att vinna?

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 168

Audio file

Ledarpodden

Veckans avsnitt koncentrerar Daniel Dahlén och Jonas Bladh förstås diskussionen till domen om elhybridfärjan och det cirka 15 miljoner euro stora skadestånd som landskapet dömts att betala. Vems är felet, varför blev det så här och varför kommer ingen att hållas ansvarig? Frågorna är många, åsikterna lika så. Även det förestående presidentvalet avhandlas, och Daniel pekar ut mardrömsscenariot. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 167

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd är tillbaka efter julskinka och nytt år-skumpa. Och vilken meny av politiska nyheter som dukas upp för Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh att hugga in på i årets första avsnitt! Ministerarvoden, EU-valavhopp, HD-avslag och dubbla presidentval. Något för alla, kan man säga.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 166

Audio file

Ledarpodden

I årets sista avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd ser Nina, Daniel och Jonas tillbaka på året som gått. Hur funkar den nya regeringen i Finland, och vilket blir vetyget för den förra landskapsregeringen? Hur påverkar konflikterna i världen oss och vart är världen på väg? Men självfallet kan de inte hålla sig från att kommentera varken debatten om det nya regeringsprogrammet eller den ständiga cirkus som är det amerikanska presidentvalet. En Podd som räcker hela helgen, med andra ord!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 165

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd analyserar Daniel Dahlén och Jonas Bladh regeringsprogrammet. Vad är bra, vad saknas och hur ska LR kunna spara allt det de säger sig ska spara? Frågorna hopar sig. Likaså är herrarna frågande till ”Christian Wikström-gate” och oroas över både möjligheterna till investeringar och skador på demokratin. Sist men inte minst spår de hur det finska presidentvalet kommer att påverka Åland.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 164

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd kastar Nina Smeds och Daniel Dahlén sig mellan så vitt skilda ämnen som fiskodling och regeringsprogram, och mellan så vitt skilda personer som Nils Torvalds och Ålands Lucia. Noterbart är att podden spelades in före fredagens dramatiska besked om att infrastrukturminister Christian Wikström får sparken från landskapsregeringen.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 163

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd försöker en hes Jonas och en allert Daniel klara sig utan en sjuk Nina. De två herrarna ger sig i kast med nya tullregler som skapar nya problem för det åländska näringslivet, nya EU-regler som retar gallfeber på bilentusiaster och stödet till ÅCA som orsakat en kritikstorm från jordbruksnäringen. Och en hel del annat, förstås.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 162

Audio file

Ledarpodden

Nina Smeds är ledig och Jonas Bladh sjuk, då räddas ensamme Daniel Dahlén av redaktionschefen Sandra Widing och webbansvarige Fredrik Ytterström. ”Vikarierna” och chefredaktörerna jublar över åländsk affärsexpansion i Finland, förundras över intresset för sjöfartsnyheter och analyserar flyttvågen från Sverige till landskapet. Och mycket mer, förstås.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 161

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd funderar Daniel Dahlén, Nina Smeds och Jonas Bladh över den kritik som framförs mot utnämningarna till den kommande landskapsregeringen, de analyserar de svåraste frågorna för koalitionen att komma överens om och gissar hur lösningarna kan komma att se ut. Dessutom talar de om gränserna för yttrandefriheten i lagtingets debatter, lamheten i budgetdebatten och vem som vinner rättegången om elhybridfärjan.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 160

Audio file

Ledarpodden

Regeringsbildningen står självklart i centrum för veckans Ledarpodd. Nina, Daniel och Jonas reder ut varför Moderaterna fick kalla handen, varför det bubblar av missnöje inom såväl Centern som Liberalerna och hur det kommer att gå för den kommande regeringen med både skärgårdstrafik, kommunreformer och att hålla ekonomin i schack. Dessutom får Daniel chans att rasa mot en insändare.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 159

Audio file

Ledarpodden

I veckans försenade avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd fortsätter spekulationerna kring regeringsbildningen; vem tar vem och varför, kommer Mats Perämaa att göra comeback som finansminister och blir det en justitieminister i nästa regering är några av frågorna som ställs. Dessutom förundras panelen över reaktionerna på presidentens tal liksom avsaknaden av politiska idéer i stadens budgetdebatt.

Annons
Ålands Landskapsregering - trafiksäkerhet

Ny vägtrafiklag - detta behöver du ha koll på

Kan du trafikreglerna och följer dem så bidrar du till att öka trafiksäkerheten för alla som rör sig på vägarna.
- -

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 158

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt analyserar Daniel Dahlén och Nina Smeds landskapsregeringens budgetförslag, en budget som smakar aningen avslaget. De spekulerar också i det hemligaste Åland har att erbjuda just nu – förhandlingarna om vilka som ska ingå i regeringen. Dessutom står såväl ”Skajfål” som slukhål och pengaregn på menyn.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 157

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd analyserar Daniel Dahlén och Jonas Bladh valresultatet, vinnare och förlorare. Och sedan ger de sig i kast med att tippa både vilka partier som tar varandra i regeringsgiftermål och vilka politiker som besätter de åtråvärda posterna i toppen av det politiska Åland för de kommande fyra åren.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 156

Audio file

Ledarpodden

Valrörelsen lider mot sitt slut och naturligtvis ägnas hela veckans Ledarpodd åt den åländska demokratins finast stund. Nina, Daniel och Jonas analyserar valrörelsen, väljarnas åsikter i de hetaste frågorna, bedömer vem som vann och vem som förlorade den stora slutdebatten – och tippar valutgången (typ, det fegas lite i tippningen...).

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 155

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd analyserar Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh de mycket omtalade händelserna kring och efter domen i fallet med Åland Post. Efter inspelningen kom också beskedet att Åland Posts vd Henrik Lundberg sparkas av styrelsen, vilket Daniel och Jonas kommenterar i ett extra segment som spelades in efter den ordinarie podden. Vid sidan av detta konstaterar panelen också att vindkraftsfrågan kan få stora, stora inverkningar på valresultatet. Dessutom förundras de tre över USA:s förvandling från landet som västvärlden lutade sig mot till dagens veritabla bananrepublik.

Ledarpodden tar en kort paus

Ledarpodden

Ledarpodden är fullt upptagen med valförberedelser den här veckan, men återkommer nästa vecka med en skarp analys av stämningar och känslor inför lagtings- och kommunalvalet den 15 oktober.

Säljes
Mercury -80 hk
800€
Säljes
TV 55 tum
400€
Säljes
Stolar för ute/innebruk 3 st
20€

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 154

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd härjar Nina Smeds och Jonas Bladh fritt bland mikrofonerna när chefen är sjuk. De avhandlar bland annat det förändrade tonläget inför regeringsförhandlingarna och oron inför att färre vill jobba med kommunpolitik. Dessutom ställer de sig frågan varför beslut alltid tycks så svåra i Mariehamn och funderar över vilken politiker som kommer att våga tala om sjukvårdskostnaderna.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 153

Audio file

Ledarpodden

I Ålandstidningens Ledarpodd den här veckan dissekerar Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh kandidatlistorna till lagtingsvalet och tippar vilka partier som blir vinnare och vilka som riskerar att tappa mandat. De talar också om varför vindkraftsplanerna riskerar att gå i stöpet, vilka partier som är mest jämställda och vad Åland borde göra för att till slut få en plats i EU-parlamentet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 152

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd får Nina på nytt nynna ”The never ending story” då vindkraften diskuteras. Men öven regeringsomröstningen efter rasistskandalen i Finland, Eckerölinjens årskort, överlöften i valrörelsen och varför Åland inte heller den här gången kommer att få en plats i EU-parlamentet avhandlas av Nina, Daniel och Jonas.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 151

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens ledarpodd är tillbaka! Nina, Daniel och Jonas är laddade efter semestern – och vad passar väl bättre än att direkt i valrörelsens inledning tippa hur valet kommer att gå. Dessutom diskuterar de vindkraftsfrågans sprängkraft, om Cirkus Trump blir döden för demokratin och mycket mer. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 150

Audio file

Ledarpodden

Säsongsavslutning för Ålandstidningens ledarpodd och vad passar väl bättre än att Daniel och Jonas analyserar det nya regeringsprogrammet för Petteri Orpos nyvalda regering tillsammans med Ålands riksdagsledamot Mats Löfström? Mats tar oss med bakom kulisserna i förhandlingarna i Ständerhuset, förklarar fördelarna för självstyrelsen och besvarar kritiken som finns mot programmet från oppositionen. I och med detta avsnitt tar Ledarpodden sommaruppehåll och kommer åter i månadsskiftet augusti-september. Trevlig sommar!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 149

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat rättvisan i att Åland inte får covidstöd, hur skattegränsproblematiken kan lösas utan politisk populism och om det är rätt att bygga en hamnterminal i Långnäs. Och mycket mer, förstås.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 148

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat Svenska folkpartiets märkliga position i regeringsförhandlingarna, varför lagtinget degraderar sin egen ställning, varför ett ramverk inte är någon garanti och slutligen varför Gustav Byglin har ett så svårt uppdrag.

 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 147

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt är panelen rejält på tårna och diskuterar allt från om lagtingets ledamöter inte förstår de stora frågorna till om det kan bli skilsmässa mellan den svenska riksdagsledamoten Mats Löfström och Svenska folkpartiet i regeringsförhandlingarna. Men även frågor som hur många ledamöter det ska sitt ai lagtinget, vad svenskan i Finland är värd för Åland och vem av Daniel och Jonas som ska bli president avhandlas.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 146

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd frågar sig Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh varför kommunfrågan återigen stampar på ruta ett åtta år senare. Nina passar också på att föreslå sig själv som president sedan hon löst alla problem i skärgårdstrafiken och Daniel tar de två andra i örat när hockeydebatten blir för vild. Mariepark, utsläppsrätter, rederiernas goda resultat och mycket annat hinns också med i veckans avsnitt.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 145

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt har Daniel plötsligt fallit ifrån, så Nina Smeds och Jonas Bladh rattar studion helt utan chef – hur ska det gå? Jodå, alldeles utmärkt. Allt från regeringsförhandlingar på sociala medier till turkiska presidenter och snus som inte är snus avhandlas. Och så fortsätter den smedska kampanjen för att utvidga lagtinget till 300 ledamöter. Varför? Lyssna på podden!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 144

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh varför det är så stor oro inom den åländska turismbranschen, varför landskapsregeringen inte kan köpa en egen färja, hur Åland ska klara att hantera att befolkningen blir allt äldre och den skrämmande händelsen där det hotades om skjutning i Mariehamn. Men de hinner också berömma lantrådet för hennes insats vid regeringsförhandlingarna. Det och mycket mer i veckans avsnitt av Ledarpodden.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 143

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd avhandlar Daniel Dahlén och Jonas Bladh  vida politikområden. Från ”ljudmaskiner” som kastas mot ryska hus till havsbaserad vindkraft, Från Marcus Måtar till president Niinistö. Och en hel del däremellan. Men frågan om var Nina Smeds egentligen tagit vägen får ingen riktig lösning...

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 142

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd avhandlas allt mellan himmel och jord. Från Donald Trump till Jörgen Pettersson, från Petteri Orpos regeringssamtal i Helsingfors till charkbrickor med varm choklad (jo, du läste rätt...) på café i Mariehamn. Diskussionen går så vilt till att till och med Apples assistent Siri lägger sig i. Viking Lines bolagsstämma, Ålandsbankens fina kvartal och varför skärgårdstrafiken alltid landar i en tunnel står också på agendan.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 141

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd får Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh ta sig an många frågeställningar kring regeringsarbetet. Varför tycks landskapsregeringen braka samman i kommunikationsproblem och osämja varje gång en budget ska presenteras? Varför vill inte LR något med skärgårdstrafiken? Och går det att bygga en regering med stöd av populistpartier? Det är tre av många frågor som reds ut (?) i veckans avsnitt.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 140

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar politiske redaktören Nina Smeds, chefredaktör Daniel Dahlén och ledarskribenten Jonas Bladh varför landskapsregeringen varken vill spara eller satsa, varför Ålands demilitarisering tycks vara så svår att begripa för vissa och varför sopor ständigt finns mitt i debatten. Dessutom efterlyser de visioner, undrar varför inte Ålands brister ska diskuteras och vilka frågor som blir stridsfrågor i valet. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 139

Audio file

Ledarpodden

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som återvaldes med överväldigande majoritet i valet i söndags, gästar Daniel Dahlén och Jonas Bladh i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. Det blir ett samtal om Natomedlemskapet, regeringsbildningen och om det möjligen kan bli så att det för första gången kan bli en ålänning på en ministerpost om det vill sig väl i regeringsförhandlingarna. Fotnot: Podden spelades in innan statsminister Sanna Marin meddelade att hon avgår som ledare för SDP, så detta kommenteras först i nästa veckas podd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 138

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Nina Smeds, Daniel Dahlén och Jonas Bladh en ytterst intensiv nyhetsvecka. Hur påverkar ordförandeskiftet i Viking Line rederiet och det åländska näringslivet? Hur kunde "affären” kring stadsmiljöchefen bli en sådan soppa? Kommer den nya arbetsgruppen att lösa upp knutarna kring revisionen av självstyrelselagen? Och vad innebär försäljningen av Birka Stockholm för Åland och Eckerölinjen? Dessa och många fler frågor får svar i veckans avsnitt.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 137

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningen diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén, politiska redaktören Nina Smeds och ledarskribenten Jonas Bladh bland annat riksdagsvalet och om det spelar någon roll vem Åland skickar till Helsingfors. Men också obrutna horisonter kontra vindkraftsmiljoner finns på dagordning. Och självklart kan inte Daniel och Jonas hålla sig från att nörda ned sig i de senaste turerna kring cirkus Trump i USA.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 136

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd gör tidningens nya politiska redaktör Nina Smeds debut med att lansera idén om att utöka lagtinget till 300 ledamöter. I övrigt diskuterar Nina, Daniel och Jonas bråket kring den nya tvärgående färjan Mergus, Apoteksbehovet i Maxinge, möjligheterna till att en evighetsfråga till slut kan läggas till handlingarna och varför det inte förs en politisk debatt om knarkgänget och polisiära resurser.

 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 135

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd analyserar och diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh statsminister Sanna Marins besök på Åland, hajpen kring statsministern och vilken påverkan det kan ha på lagtingsvalet. Dessutom avhandlas åländsk skolpotatis, äganderätt kontra fornlämningar, ÅHS ickeprofessionella styrelse och högskolans professionella styrelse som ingen lyssnat till.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 134

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledapodd är tillbaka efter semester, sjukdom och vabb under februari. Och gissa om Daniel Dahlén och Jonas Bladh är laddade för att snacka om riksdagsval, Sanna Marin, lagtingets äventyrliga vårsession, raseri mot nya skärgårdsfärjan och insikten hos våra folkvalda att ekonomi är viktigt! 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 133

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd funderar Daniel Dahlén och Jonas Bladh över hur självstyrelsen ska stärkas, om Mariehamns centrum kan överleva och varför det är så svårt att belöna jämställt politiskt arbete i lagtinget. Dessutom hinner de med att sucka över en koranbrännande dans-svensk och hans inverkan på Natoprocessen.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 132

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt undrar Daniel Dahlén om alla i debatten verkligen förstår landskapets ekonomi när han och Jonas Bladh diskuterar tilläggsbudget, landskapets ekonomi, tjänstekollektivavtal och inbesparingar. Men också elskattsbehörighet och den ukrainska ambassadörens besök på Åland diskuterats i avsnittet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 131

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd är tillbaka i etern! I säsongens första avsnitt diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh en vid palett av aktuella frågor. Från Rosellas sista resa och vad det betyder för Åland att hon nu lämnar rutten Mariehamn-Kapellskär, via landskapsregeringens fjärde tilläggsbudget med ett bedrägligt resultat på sista raden till IFK Mariehamns mätning av ungdomsspelare. Och mycket mer, förstås.

 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 130

Audio file

Ledarpodden

I säsongens sista avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd tittar Daniel Dahlén och Jonas Bladh tillbaka på ett 2022 som präglats av Rysslands krig i Ukraina, av bråk både internt på Åland och gentemot Finland och ett år då sjöfarten på Åland tycks ha inlett en betydande omstöpning. De hinner dock också med att analysera de senaste turerna kring skatteundantaget och mysa åt att den globala politiken ser ut att ha vänt ryggen åt två profiler vi helst sluppit. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 129

Audio file

Ledarpodden

I ett maxat avsnitt av Ålandstidningens ledarpodd analyserar Daniel Dahlén och Jonas Bladh flera områden där civilsamhället och den politiska debatten mötts i veckan, som skattegränsfrågan och vindkraften. De frågar sig om tunneln nu kan avföras från dagordningen och om parlamentarismen är död. Och till sist slår Daniel fast att han inte tänker köpa någon idolbild av Donald Trump. Varför? Lyssna på podden!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 128

Audio file

Ledarpodden

Viking Lines besked att man säljer Rosella och att trafiken mellan Mariehamn och Kapellskär helt kan läggas ned dominerar veckans avsnitt av Ålandstidningen Ledarpodd. Daniel Dahlén och Jonas Bladh diskuterar konsekvenserna av beslutet för den politiska debatten om skatteundantaget, för ålänningarnas vardag och för sommaren turistsäsong. De hinner dock också med att snacka om såväl hållbarhetsagendans framtid som Centerns stora tapp i opinionen inför riksdagsvalet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 127

Audio file

Ledarpodden

Veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd analyserar Daniel Dahlén och Jonas Bladh den lokala ”regeringskrisen” som uppstod när landskapsregeringen inte lyckades komma överens om huruvida tunga transporter ska beläggas med avgifter på tvärgående linjen. Men också det finska regeringsbråket, vad som händer med ebolafall i januari och ett lyckat öppet hörande finns med på agendan.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 126

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd tar Daniel och Jonas igen vad de missade efter att förra veckans avsnitt ställdes in. Budgetdebatten, skattegränsfrågan, tunneln, skandalerna i fotbolls-VM – allt hinns med. Ja till och med Viking Lines köp av Eckeröaktier får plats. Ni hör, det är ett fullmatat avsnitt!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 125

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd gästas Jonas Bladh av oppositionsföreträdarna Ingrid Zetterman (Liberalerna) och Anders Eriksson (Ålands framtid). De ger sin syn på landskapsregeringens budgetförslag, debatterar bland annat om man ska ha ministerstyre och pengar till tunnelborrningar och är överens om att budgeten inte räcker till. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 124

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd handlar allt om landskapsregeringens budgetförslag för 2023. Finansminister Roger Höglund (C) lägger ut texten om sin andra budget, om varför underskottet växer och det inte sparas så mycket  och om när stålbadet för åländsk ekonomi kan komma.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 123

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat dubbeltrubbel mellan landskapet och Finland gällande dels självstyrelselagen, dels skattegränsfrågan. Dessutom funderar de över varför Högskolan inte ska bolagiseras och hur i hela världen det kunnat bli en sådan cirkus kring det en gång så stolta Storbritanniens politiska ledning.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 122

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd tog en veckas semester och landskapsregeringen sprack. Men det hindrar inte Daniel Dahlén och Jonas Bladh att titta bakom kulisserna för att hitta alla anledningar till att Hållbart initiativ lämnade regeringen, och vad det kan ha för inverkan på nästa års regeringsbildning. På tal om regeringsbildningar har Sverige fått en ny regering, och självklart analyseras vad överenskommelsen mellan de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna innebär. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 121

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningen konstaterar politiske redaktören Jonas Bladh att Finansministeriet fått chefredaktör Daniel Dahléns blod att koka efter att man lagt ut en platsannons för att söka nästa landshövding. Näringsreporter Kevin Eriksson berättar hur en reglering av den finska spelmarknaden både är bra och dålig för Paf. Dessutom reds både avsaknad av tunnelmeddelande och ställningstagande mot rysk olja ut.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 120

Audio file

Ledarpodden

Är bråket om utsläppsrätterna en verklig regeringskris eller ett sätt att skapa fördelar i förhandlingarna om vilka reformer som ska prioriteras under landskapsregeringens sista år vid makten? Det är den första frågan som Daniel Dahlén och Jonas Bladh försöker besvara i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. De diskuterar också Sannfinländarnas senaste attack på svenska språket i Finland och tillsammans med redaktionschefen Sandra Widing rasar de mot försöken att begränsa offentligheten i den offentliga sektorn.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 119

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland mycket annat om historien kring solcellsstödet är en ”gate” eller inte, hur kulturen inom Teater Alandica blivit så dålig och omdiskuterad och till sist funderar de också på hur den åländska ekonomin ska gå ihop nästa år.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 118

Audio file

Ledarpodden

Varför avgick Annie Lööf och kommer Ulf Kristersson kunna hålla i en SD-stödd regering? Är det rätt att landskapsregeringen bryter mot lagen i ett gott syfte och finns det rim och reson i att låna ut miljoner till elbolagen? Har landskapet en chans att hänga med vindkraftsbolagen i den snabba utvecklingen på området? Dessa och många andra frågor får sina svar i veckans avsnitt av Ålandstidningen Ledarpodd med Daniel Dahlén och Jonas Bladh.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 117

Audio file

Ledarpodden

Det svenska valet dominerar veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. Daniel Dahlén och Jonas Bladh gästas av Socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell och Moderaternas ordförande Wille Valve som ger sin syn på den svenska valrörelsen och siar om vem som får en partikamrat som statsminister efter valet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 116

Audio file

Ledarpodden

Det börjar hetta till både här och där. I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd djupdyker Daniel Dahlén och Jonas Bladh i hur den åländska regeringskoalitionen mår inför höstens budgetmangling. Utspel i lagtinget i veckan väcker frågor, och tarvar en analys. Och om bara en vecka går Sverige till val, och det ser både ut att bli en valnattrysare och ett efterföljande regeringsbildarkaos. Hur ska grannlandet egentligen styras?

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 115

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd är tillbaka i etern! Efter ett skönt sommaruppehåll är Daniel Dahlén och Jonas Bladh taggade att återigen kommentera politik i (mest) när (men också) fjärran. Säsongens första avsnitt avhandlar bland annat överklagandet av domen i elhybridfärjemålet, Anna-Maja Henrikssons avhopp som Ålandsminister och vem som ska styra i grannlandet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 114

Audio file

Ledarpodden

Det är dags för säsongsavslutning i Ålandstidningens Ledarpodd.  Daniel Dahlén och Jonas Bladh summerar firandet av Åland 100, men podden innehåller så mycket mer. Bland annat diskuteras språkbruket i lagtinget, vad som behövs för att lösa kommunfrågan, om kommunalförbund är av ondo och hur saker och ting bör styras.  God lyssning, glad sommar och på återhörande i slutet av augusti!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 113

Audio file

Ledarpodden

Åland fyller 100 år och självklart ägnar Daniel Dahlén och Jonas Bladh hela veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd år jubileet. Vad betyder självstyrelsen för ålänningarna, politiken och Finland i dag? Har Ålandslösningen en roll att spela i globala konflikter? Och Hur kommer landskapet att se ut när 200 årsjubileet firas? Det är några av frågorna som ställs i veckans Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 112

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd gästar docent Kenneth Gustavsson programledarna Daniel Dahlén och Jonas Bladh för att tala om Ålands demilitarisering, traktaten som styr den och förvirringen som uppstått i debatten. Daniel och Jonas hinner också med att snacka Ålandsstrategi, svensk regeringskris och om ryktena att Putin redan är död.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 111

Audio file

Ledarpodden

Den här veckan är Ålandstidningens Ledarpodd (nästan) Nato-fri för första gången på länge. I stället dyker Daniel Dahlén och Jonas Bladh ned i den lokala politiken och diskuterar såväl tilläggsbudgetar, kommunpengar som inte finns, regeringssprickor, dyra fester, sminkade politiker och vindmöllor. Ni hör – veckans podd är fullmatad!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 110

Audio file

Ledarpodden

I veckans Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh hur interna uppgörelser i den svenska regeringen kan påverka Finlands Natoanslutning, men också toppmötet i Washington, kommunpengabråk i lagtinget och orättvisa stöd för solceller.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 109

Audio file

Ledarpodden

I avsnitt 109 av Ålandstidningens Ledarpodd står Nato i centrum. Professor emeritus Göran Djupsund gästar Daniel Dahlén och Jonas Bladh i podden för att ge sin syn på hur Natomedlemskapet kommer att påverka Finland, Sverige och övriga världen. Men också vad som sker härnäst, vilket svar Ryssland kan ge och hur medlemskapet påverkar Ålands demilitarisering. Ett intressant samtal om de historiska skeenden vi just nu befinner oss i.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 108

Audio file

Ledarpodden

Veckans avsnitt av Ålandstidningens ledarpodd är packad med intressanta analyser av en nyhetsvecka som varit något utöver det vanliga. Natodiskussionen är på väg att få sin upplösning, det har varit nya bråk i landskapsregeringen, Ålands radios arbetsmiljö är ett hett diskussionsämne och slutligen har den sorgliga historien med elhybridfärjan varit upp i tingsrätten. Daniel Dahlén och Jonas Bladh tar sig an alla dessa ämnen i en fullmatad Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 107

Audio file

Ledarpodden

Ryssland spänner musklerna och hotar Finland och Sverige om represalier vid ett Natointräde. Men svaret blir bara att ännu fler vill gå med i försvarsalliansen. Natofrågan är fortsatt het i Ålandstidningen Ledarpodd. Det är förstås också cirkusen kring Föglötunneln där de som satt i den parlamentariska kommittén tycks allt mer oense om vad man faktiskt kom överens om. Och så hinner Daniel Dahlén och Jonas Bladh också med att analysera valspurten i det franska presidentvalet. Vad har det för betydelse för säkerheten och EU? Det svarar Ledarpodden på!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 106

Audio file

Ledarpodden

Finlands regering presenterade i veckan sin redogörelse för den utrikes- och säkerhetspolitiska miljön efter Rysslands invasion av Ukraina. I centrum står – förstås – de sidor som handlar om Natomedlemskapet. Daniel Dahlén och Jonas Bladh gör en djupdykning i frågan i veckans avsnitt av Ledarpodden. Men flera lokala frågor hinner de också med, som om det finns sprickor i samsynen på satsningen på havsbaserad vindkraft, frågan om lån till driften av den offentliga verksamheten och vad ett plötsligt avhopp innebär för höstens svenska val.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 105

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat uppgifterna om att Finland bestämt sig för att gå med i Nato och vilka konsekvenserna blir för Åland, Det minskande stödet för en Föglötunnel och att det svenska kungaparet kommer till Åland för att fira 100-årsjubiléet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 104

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel och Jonas bland annat Kastelholmssamtalen, om sanktionerna mot Ryssland är rätt och Kinas roll i Ukrainakriget. Men även kommunernas vitt skilda syn på de utmaningar de står inför avhandlas, och så ger de svar på hur man kan komma framåt med kommunfrågan.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 103

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat vad skilda åsikter och behov när det gäller rysk olja och gas gör med den västerländska sammanhållningen runt kriget i Ukraina. Dessutom funderar de på vad det senaste regeringsbråket gör för sammanhållningen i landskapsregeringen och vad avslöjandet om sexuella övergrepp och en unken sexistisk kultur i Teater Alandica gör för kulturlivet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 102

Audio file

Ledarpodden

I Ålandstidningens Ledarpodd ryms analyser av allt från Föglötunnlar till ledningen i Kreml. I veckans avsnitt diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh förstås den uppmärksammade tunnelrapporten men också Ukrainakriget, flyktingar och långsam digitalisering av Åland.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 101

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh läget två veckor in i Ukrainakriget. Natofrågan har blivit den hetaste inhemska frågan i både Finland och Sverige, bränslepriset har åkt i skyn och Åland förbereder sig för mottagande av flyktingar. I lokalpolitiken står Lumparland, KST och pengar i fokus när en tidigare C-minister rasar mot sin egen regering.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 100

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd firar 100 avsnitt under dystra tider. Även den här veckan dominerar Rysslands olagliga invasion av Ukraina samtalet mellan chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh. Men de hinner också med att snacka både pandemislut och vindmölleförvirring. 100-avsnittspartyt? Det kommer senare i vår när världsläget förhoppningsvis är bättre. Håll öron och ögon öppna!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 99

Audio file

Ledarpodden

Hela veckans Ledarpodd ägnar Daniel Dahlén och Jonas Bladh åt att analysera Rysslands kriminella invasion i Ukraina. Varför väljer Putin att gå till attack? Vad får det för konsekvenser? Och vad händer härnäst? Frågor som vi söker svar på i Ålandstidningens Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 98

Audio file

Ledarpodden

Kan en ny social- och hälsovårdslag öppna för att det trots allt blir en revision av självstyrelselagen den här mandatperioden? Daniel Dahlén och Jonas Bladh analyserar de nyöppnade möjligheterna för självstyrelselagen. Dessutom: vilka partier är vinnare första halvan av mandatperioden – och vilka vinner det svenska valet i höst? I Ålandstidningens Ledarpodd får du svaren.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 97

Audio file

Ledarpodden

Vad är det som händer i landskapsregeringen? Sprickorna blir större och större, angreppen inom regeringsblocket allt hårdare. Är regeringen och dess partier alls regeringsdugliga? Det är huvudfrågan i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd, men Daniel Dahlén och Jonas Bladh hinner också med att räkna kommundirektörer, utreda ÅHS och idiotförklara den nya tidens republikaner.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 96

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh om regeringen är funktionsduglig, varför oppositionen debatterar med varandra om LR:s budget, om vi faktiskt ser slutet på pandemimörkret och om ett rekordresultat på Åland.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 95

Audio file

Ledarpodden

Förra stadsdirektören Barbara Heinonen valde att höja lönen för sina närmsta medarbetare som ett av sina sista beslut på posten, covidrestriktionerna avskaffas, och Air Leap har slutat flyga. Vad dessa händelser betyder för Åland och ålänningarna handlar veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd med Daniel Dahlén och Jonas Bladh.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 94

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd är tillbaka! I vårens första avsnitt diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh covidsituationen, vaccinationsmotstånd och hur samhället ska öppna igen, självstyrelselagsrevisionens möjliga död och hur Putins aggressiva uppladdning vid Ukrainas gräns påverkar Åland och världen.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 93

Audio file

Ledarpodden

Coronapandemin har på nytt satt klorna i vår del av världen och smittotalen stiger, gränspassager blir svårare och samhällen stänger. Hur påverkas vi av detta? Den frågan ställer sig Daniel Dahlén och Jonas Bladh i säsongens sista avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. Den tama budgetdebatten, Jomalas tack och adjö till kommunförbundet och försvarets invändningar mot vindkraftssatsning är andra ämnen som finns på agendan. Ledarpodden återvänder den 21 januari, tills dess tillönskar vi alla lyssnare en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 92

Audio file

Ledarpodden

I en försenad Ålandstidningens Ledarpodd förvånas Daniel Dahlén och Jonas Bladh över att regeringskritiken mot budgetförslaget försvunnit, våndas över kraven på vaccination för vårdpersonal och analyserar storaffären inom åländsk telecom.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 91

Audio file

Ledarpodden

Reagerar de åländska makthavarna för instinktivt avvisande när demilitariseringen ifrågasätts, eller vad det ett enfaldigt utspel av Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet när han ansåg att Ålandslösningen var förlegad? Varför uppstod munskyddskonflikten mellan ÅHS och landskapsregeringen? Och är munskydd verkligen så illa? Och vad betyder det att Ålandsbanken vill smälla upp 250 vindmöllor i havet i en gigantisk satsning? Dessa och många andra frågor får sina svar i veckans avsnitt av Ledarpodden med Daniel Dahlén och Jonas Bladh.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 90

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd får Daniel Dahlén och Jonas Bladh besök av landskapsregeringens ministerråd i Bryssel, Anton Nilsson. Det blir ett samtal om EU efter Merkel, framtiden för unionen, varför EU vill bestämma över skog i Saltvik och så ställer vi frågan om Biden är bättre eller sämre än Trump ur ett europeiskt perspektiv.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 89

Audio file

Ledarpodden

Veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd domineras – förstås – av den öppna striden om budgeten inom regeringsblocket i lagtinget. Landskapsregeringens underlag eroderade inför öppen ridå under tre dagars debatt och nu väntar Åland på svaret på frågan: Håller regeringen? Dessutom hinner Daniel Dahlén och Jonas Bladh med att spå om huruvida det blir en bro för en kvarts miljard till Föglö.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 88

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh budgetsprickan i regeringen, vaktbytet på ordförandeposten i Moderaterna, domen mot Åland post och mycket mer. Vill du hänga med bakom kulisserna i åländsk politik är det Ledarpodden du ska lyssna på!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 87

Audio file

Ledarpodden

Landskapsregeringens budgetförslag står – förstås – i centrum för diskussionen i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. Daniel Dahlén och Jonas Bladh funderar över varför budgeten innehåller så få reformer, och hur regeringspartierna kunnat gå med på en budget med så lite sparförslag trots ett stort underskott. Även en titt på Mariehamns ekonomi hinns med liksom frågan om det är bra för Åland att synas på klimatkonferensen i Skottland.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 86

Audio file

Ledarpodden

Är finansbranschen på väg att gå förbi rederierna som Ålands viktigaste näringsgren? Den frågan ställer sig Daniel Dahlén och Jonas Bladh i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. De diskuterar också vad bristen på svenskspråkiga jurister har för inverkan på både rättsskipning och lagstiftning liksom vad det kommer att innebära för Mariehamn när Arne Selander tar över som stadsdirektör efter årsskiftet. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 85

Audio file

Ledarpodden

Spelar demilitariseringen en roll 100 år efter att den fastslogs? Och hur ska det gå för Eckerölinjen? Och varför debatterar inte Centern och regeringspartierna framtiden? Det är tre av frågorna som får någon sorts svar när Daniel Dahlén och Jonas Bladh slår sina kloka huvuden ihop i Ålandstidningens Ledarpodds avsnitt nummer 85.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 84

Audio file

Ledarpodden

Rederiernas svåra läge, kaoset kring den nya stadsdirektören och offerkoftor står mot domedagsprofeter i striden om discgolfbanan på Lotsberget. Det är huvudrubrikerna i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd, men som vanligt viker Daniel Dahlén och Jonas Bladh av åt både det ena och det andra hållet under diskussionen om veckans hetaste ämnen.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 83

Audio file

Ledarpodden

Skattegränsen och nya EU-lagar, hur hänger det ihop? Och dessutom frågan om ett mandat i EU-parlamentet och självstyrelselagsrevisionen? Detta reder Daniel Dahlén och Jonas Bladh ut i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. Dessutom spår de framtiden för kommunfrågan efter larmrapporten om Ålands ekonomi som presenterades i slutet av förra veckan. Ni hör, det är en matig podd den här veckan!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 82

Audio file

Ledarpodden

Ska Åland lämna förhandlingarna om självstyrelselagen? Vad betyder det för Åland att Magdalena Andersson blir nästa svenska statsminister? Och vilken fråga är den första på 82 poddar som Daniel Dahlén och Jonas Bladh kan lägga tillhandlingarna? Dessa frågor och många andra får sina svar (?) i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 81

Audio file

Ledarpodden

Vilken vecka! Och vilken podd! Så många stora nyhetshändelser gör att Daniel Dahlén och Jonas Bladh går lång över tiden – men det är ju så mycket som ska analyseras och diskuteras. Medimar-affären! Fifax på börsen! Skattegränsproblemen! Kriskommunlagen! Och radion som vill samla in pengar och ha mer pengar! Välkommen till ett mycket välmatat avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 80

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd firar 80 poddar genom att djupdyka i den svåra, men brännheta frågan om den nya självstyrelselagen. Vad menade Ålandsministern att det är nu eller aldrig? Och kommer de åländska politikerna att godkänna den nya lagen när den ser ut att innehålla så lite ”nytt”? Utöver detta diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat också Nordiska rådets vara eller icke vara, covidpass och LR:s tilläggsbudget.

 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 80

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd firar 80 poddar genom att djupdyka i den svåra, men brännheta frågan om den nya självstyrelselagen. Vad menade Ålandsministern att det är nu eller aldrig? Och kommer de åländska politikerna att godkänna den nya lagen när den ser ut att innehålla så lite ”nytt”? Utöver detta diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat också Nordiska rådets vara eller icke vara, covidpass och LR:s tilläggsbudget.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 79

Audio file

Ledarpodden

Vad betyder det att Finland är långsammare än Sverige och Danmark att öppna samhället efter pandemin? Är ålänningarna för dåligt insatta i självstyrelsen? Kommer ÅHS att klara att spara en miljon och vad betyder det? Och har Centern redan beslutat att det ska bli en tunnel till Föglö? Fyra stora frågor – bland en mängd andra – som avhandlas av chefredaktör Daniel Dahlén och tjänstledige politiske redaktören Jonas Bladh i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 78

Audio file

Ledarpodden

Äntligen höst! Äntligen vardag! Äntligen är Ålandstidningens ledarpodd tillbaka igen! I höstens första avsnitt diskuterar Chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh både Finlands övergrepp på självstyrelsens, självstyrelsen svaga svar och avsaknaden av debatt kring hur landskapets ekonomi ska ledas tillbaka till balans. En rivstart på hösten, således! Mycket nöje!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 77

Audio file

Ledarpodden

Chefredaktör Daniel Dahlén och tjänstledige politiske redaktören Jonas Bladh avslutar vårsäsongen i Ålandstidningen Ledarpodd med att uppmana en finsk minister att avgå, anklaga landskapsregeringens partier för att vara fega som inte berättar vad de vill och undra varför statsminister Sanna Marin inte vill stanna längre än ett par, tre timmar på Åland när självstyrelsefirandet inleds.  En säsongsavslutning med stil, med andra ord.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 76

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd hinner Daniel Dahlén och Jonas Bladh med att avverka en rad ämnen, allt från nya kommunala bolagsstyrelser till moderat kräftgång i opinionen och märkliga beslut om det stora Ömsenbygget i Mariehamn analyseras.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 75

Audio file

Ledarpodden

De åländska styrelserna består till en mycket stor del av män. Vad betyder det för det åländska näringslivets utveckling? Och hur länge klarar sig Åland med coronastängda gränser? Det är två av veckans ämnen när Daniel Dahlén och Jonas Bladh diskuterar aktuella händelser i Ålandstidningens Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 74

Audio file

Ledarpodden

Hur har EU klarat pandemin? Och hur hanterar unionen självstyrda områden som Åland – och regioner som vill bli självständiga som Skottland och Katalonien? Och vad står på agendan som vi ålänningar måste veta om den närmsta tiden? Alla dessa frågetecken rätas ut i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd där Daniel Dahlén och Jonas Bladh gästas av Anton Nilsson, landskapsregeringens specialsakkunnige medarbetare i EU:s hjärta Bryssel.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 73

Audio file

Ledarpodden

Det blev ingen omställningsbudget den här gången heller. Men landskapsregeringens förslag till andra tilläggsbudget – och meddelandet till lagtinget med fem strategiska områden för ekonomisk återhämtning – står självklart i centrum för Daniel Dahléns och Jonas Bladhs samtal i veckans Ålandstidningens Ledarpodd. Men också de fortsatta turerna i Ömsen avhandlas. Liksom behovet av verkstäder, hur det nu hänger ihop med de tidigare nämnda ämnena...

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 72

Audio file

Ledarpodden

Landskapsregeringens ”omställningsbudget” blev dels uppskjuten (igen...) och kommer heller inte, enligt våra uppgifter, att innehålla någon omställning. Vad detta innebär för Åland i allmänhet och näringslivet i synnerhet är huvudnumret i veckans Ledarpodd med Daniel Dahlén och Jonas Bladh. Men också den senaste striden i Ömsen och de mångtaliga striderna i ÅMHM finns med på agendan i avsnitt nummer 72.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 71

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt blir det en hel del ideologiska diskussioner mellan Daniel Dahlén och Jonas Bladh. Såväl coronarestriktionernas vara eller icke vara som alkohollagstiftningen faller under den beskrivningen. Men också tullkodexen och fina bokslut hinns med under 37 minuter av åländsk nyhetspodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 70

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens Ledarpodd firar 70 avsnitt med att förundras över och – förstås – analysera den totala vändning som debatten kring vice lantrådet Harry Janssons (C) svar till JO tog i lagtinget i måndags. Men Daniel Dahlén och Jonas Bladh hinner avhandla mycket annat också, som kraven på politiska visioner i den kommande tilläggsbudgeten och vad problematiken kring skolan på Sottunga faktiskt säger om det åländska samhällsbygget.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 69

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd står – förstås – kalabaliken och bråket kring vice lantrådet Harry Janssons beslut om att inte gå JO till mötes i fråga om den så kallade vaccinationslistan. Men Daniel Dahlén och Jonas Bladh hinner med både storaffärer i näringslivet och småbråk i stadspolitiken också.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 68

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningen fyller 130 år – och det ska förstås firas också i Ledarpodden. Redaktionschef Sandra Widing gästar Daniel Dahlén och Jonas Bladh för ett samtal om tidningens historia, framtid och uppdrag. Daniel och Sandra får också svara på frågan om vad Julius Sundblom egentligen skulle säga om han fick se vad som blivit av hans tidning 130 år efter att det första numret kom ut.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 67

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt diskuterar Daniel och Jonas bland annat vice lantrådets famösa beslut om JO, hur landskapsregeringen mår, hur regeringen borde spara kontra hur man sparar och till sist också 5G-debatten på Kökar. Ett fullmatat avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd, med andra ord!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 66

Audio file

Ledarpodden

Från Sälskär via landskapets budget till Kinas strävan efter världsherravälde – veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd spänner över vida politikområden. (Vi ber om ursäkt en del brister i ljudkvaliteten, och lovar att försöka rätta till dessa till nästa veckans podd.)

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 65

Audio file

Ledarpodden

I veckans podd diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh bland annat grundlagsutskottets uttalande som stärker självstyrelsens ställning och oförklarligt oklara beslut av landskapsregeringen. De förundras också över att regeringen Thörnroos inte lyckats visa vad man vill politiskt eller vad man vill spara på, eller ens kan klara ut vilken minister som borde ta samtal med myndighetsordföranden som man anser inte sköter jobbet till belåtenhet. Det och mycket mer i veckans avsnitt.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 64

Audio file

Ledarpodden

Den här veckan gästas Daniel och Jonas av vice lantrådet Harry Jansson (C). Det blir ett samtal om tonläget mot Helsingfors under pandemin, självstyrelsekritik från professor Göran Djupsund, omvägen till tunnelutredningen och mycket, mycket mer.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 63

Audio file

Ledarpodden

I det här avsnittet gästas Daniel Dahlén och Jonas Bladh av förra lantrådet Katrin Sjögren (Lib). Det blir ett samtal om hur Åland klarar den stora våg av covidfall som sköljer över landskapet, om vikten av att politiker trots läget tar beslut på rätt sätt och om hur Åland ska få en ny självstyrelselag trots alla bakslag de senaste åren.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 62

Audio file

Ledarpodden

Den tredje coronavågen tycks ha nått Norden och Åland samtidigt som vaccinleveranserna fortsätter krångla i EU, Norra Ålands kommuner vädjar om hjälp för att klara ekonomin och självstyrelsen får respekterat eldunderstöd inför slutförhandlingarna. Detta och mycket mer avhandlar Daniel Dahlén och Jonas Bladh i veckans Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 61

Audio file

Ledarpodden

Är det rätt av landskapsregeringen att subventionera covidtester för affärsresor till Sverige? Kan LR hitta en lösning på den komplexa kommunfrågan? Kommer hållbarhetsfrågan spräcka regeringen? Och varför var Gyrid Högmans anförande om självstyrelsen så bra? Fyra frågor som – kanske – får sitt svar i veckans Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 60

Audio file

Ledarpodden

Vi firar 60 poddar med en hel radda aktuella ämnen, allt från testkrav för Sverigeresor till menscirkus i lagtinget och stora pengar som investeras i öl. En omfattande helgmeny, med andra ord.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 59

Audio file

Ledarpodden

Kan kommunfrågan vara på väg att lösas? Varför kan inte Tullen tala om för Åland hur det nya systemet ska fungera? Varför vill inte politiker ha största möjliga transparens? Dessa tre och många fler frågor diskuterar Daniel Dahlén och Jonas Bladh i veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 58

Audio file

Ledarpodden

”Frille-gate”, den tredje covid-vågen, förtroendekris för åländsk public service och en start som gav hopp om framtiden för Biden. Så ser innehållsförteckningen ut över veckans Ledarpodd. Vi hoppas att den buffén smakar!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 57

Audio file

Ledarpodden

Säsongspremiär för Ålandstidningens ledarpodd! Och vilket premiärprogram sedan! Ny finansminister, covidskandal i landskapsregeringen och Trumps senaste utspel och en ny riksrättsprövning. Välkommen till säsong fyra!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 56

Audio file

Ledarpodden

Det lackar mot jul och Ålandstidningens ledarpodd begår säsongsavslutning. Daniel och Jonas får plats med en hel del i veckans podd, allt från munskydd, via vindkraftsparker till inbördeskrig. God jul!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 55

Audio file

Ledarpodden

Landskapsregeringen får en knäpp på näsan, lantrådet får både beröm och kritik och ålänningarna får förmaningar. Varför nu detta, undrar du kanske? För att det är dags för ett nytt avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd!

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 54

Audio file

Ledarpodden

Vad har elhybridfärjor, mensskydd och chokladkurser på Medis gemensamt? Svar: Ålandstidningens Ledarpodd! Vill du veta hur trycker du bara på play.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 53

Audio file

Ledarpodden

Landskapsregeringen bröt avtalet om elhybridfärjan – och krävs nu på över 10 miljoner euro. Daniel och Jonas reder ut vem det är som har största skulden i färjfiaskot. Dessutom kräver Daniel en ministers avgång på grund av pandemihanteringen. Vem får du veta i veckans avsnitt.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 52

Audio file

Ledarpodden

Den här veckan täcker Daniel och Jonas in det mesta: lokalt, regionalt, kontinentalt och globalt. Det handlar om allt från kommunreformen och Åland Post till en svettig tidigare borgmästare. 

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 51

Audio file

Ledarpodden

Det har varit en riktig budgetvecka med debatt i både lagtinget och staden. Daniel och Jonas analyserar de idéer, ord och tankar som politikerna framhävt under veckan.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 50

Audio file

Ledarpodden

Den amerikanska presidentvalscirkusen tog ett nytt, osmakligt steg mot historieböckerna när Trump gick till attack – mot allt. Dessutom i veckans avsnitt: kommunernas ekonomiska kris och svenska kollektivavtal.

Ledarpoddens USA-special del 2

Audio file

Ledarpodden

Daniel Dahlén och Jonas Bladh sammanfattar det amerikanska presidentvalet – så långt det kommit. Än återstår en hel del röster att räkna, och förmodligen mycket bråk.

Ledarpoddens USA-special del 1

Audio file

Ledarpodden

Bara ett drygt dygn kvar till att USA ska välja en president för de kommande fyra åren. Daniel och Jonas försöker analysera läget och förutspå utgången.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 49

Audio file

Ledarpodden

Ålands näringslivs vd Anders Ekström gästar veckans avsnitt av Ledarpodden för att analyser landskapsregeringens budgetförlag. Han får också förklara varför Åland tar skada av stängda gränser.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 48

Audio file

Ledarpodden

En innehållslös budget utan nödvändiga reformer eller en dynamisk budget för återhämtning? Daniel och Jonas diskuterar vad regeringen Thörnroos första budget kommer att innehålla i veckans avsnitt. Och så blir det lite corona och USA-val också, förstås.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 47

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt av Ledarpodden går Daniel och Jonas igång rejält om självstyrelselagen – och kommer med en uppmaning till de styrande som skulle förändra arbetet med revisionen av lagen i grunden.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 46

Audio file

Ledarpodden

Hur står sig självstyrelsen när Finland utlyser undantagstillstånd? Ska Postens ägna sig åt galleriaverksamhet? Och varför var en fluga hetast i USA-debatt? Det är tre av många frågor Daniel och Jonas försöker reda ut i veckans avsnitt.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 46

Audio file

Ledarpodden

Hur står sig självstyrelsen när Finland utlyser undantagstillstånd? Ska Postens ägna sig åt galleriaverksamhet? Och varför var en fluga hetast i USA-debatt? Det är tre av många frågor Daniel och Jonas försöker reda ut i veckans avsnitt.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 45

Audio file

Ledarpodden

Nej, det gick inte att hålla presidentvalet i USA borta från podden, inte ens att hålla det borta från att inleda podden, så går det när podden leds av två USA-junkies. Men en hel del hemvävt blir det också, inte helt oväntat coronarelaterat.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 44

Audio file

Ledarpodden

Vilken nyhetsvecka! Amorella på grund, nytt covidfall, gränsbeslutet ändras, politiker byter parti. Det saknas inte saker att snacka om för Daniel och Jonas. Och då har vi inte ens nämnt Trump än...

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 43

Audio file

Ledarpodden

Näringsminister Fredrik Karlström gästar veckans avsnitt av Ledarpodden. Coronaåtgärder, bidrag och företagsstöd står förstås i fokus för samtalet.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 42

Audio file

Ledarpodden

Liberalernas Ingrid Zetterman gästar Daniel och Jonas för att snacka gränsöppning, landskapsregeringens coronabudget och kommunreform.

Ålandstidningens Ledarpodd avsnitt 41

Audio file

Ledarpodden

Corona, gränser och ekonomi. Daniel Dahlén och Jonas Bladh försöker ta ett grepp om den senaste pandemiutvecklingen på Åland och i Finland.

Ledarpodden avsnitt 40

Audio file

Ledarpodden

Nyhetspodden byter namn till Ledarpodden och är tillbaka med en ny säsong! I höstens första avsnitt gästas Daniel och Jonas av riksdagsledamot Mats Löfström och det mesta handlar, förstås, om corona och självstyrelse.

Nyhetspodden avsnitt 39

Audio file

Ledarpodden

Säsongsavslutning! Daniel och Jonas försöker sammanfatta vårens nyhetshändelser men fastnar i corona, Trump och en hel del annat.

Nyhetspodden avsnitt 38

Audio file

Ledarpodden

Vårens två i särklass största nyheter på Åland – coronaviruset och Robinson-Mickes vinst – dominerar dagens nyhetspodd med Daniel Dahlén och Jonas Bladh.

Nyhetspodden avsnitt 37

Audio file

Ledarpodden

Coronaepidemin fortsätter att dominera nyhetsflödet, men några ljus syns i mörkret. Om dessa, och bland annat aktie-ÅM och att svenskar gärna flyttar till Åland, pratar Daniel och Jonas i veckans podd.

Nyhetspodden avsnitt 36

Audio file

Ledarpodden

Finland öppnar landet – men Sverige håller stängt. Hur påverkar det den åländska ekonomin? Det diskuterar Daniel och Jonas, men de hinner också med självstyrelselagen, IFK-skandalen, Viking Lines stämma och Robinson.

Nyhetspodden avsnitt 35

Audio file

Ledarpodden

Coronasmittan fortsätter att dominera nyhetsflödet – och podden. Men med Finlands exit-strategi syns visst ljus i pandemimörkret, och detta och mer diskuterar Daniel och Jonas i veckans avsnitt.

Nyhetspodden avsnitt 34

Audio file

Ledarpodden

Corona dominerar även detta avsnitt, men också vårjakten, EU-medlemskapet, tunnelfrågan och frånvaron av politiska visioner avhandlas av Daniel och Jonas.

Nyhetspodden avsnitt 33

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt handlar mycket om ekonomi och självstyrelse i coronans spår. Men Daniel och Jonas diskuterar också veckans stora nyhet vid sidan av viruset – åtalet mot ledande personer inom Åland Post.

Nyhetspodden avsnitt 32

Audio file

Ledarpodden

Coronakrisen fortsätter att dominera nyhetsflödet, inte minst de ekonomiska konsekvenserna. Men också rapporten om var ålänningarna väljer att bosätta sig får plats i veckans nyhetspodd.

Nyhetspodden avsnitt 31

Audio file

Ledarpodden

Jonas gör bort sig och erkänner dålig arbetsdisciplin för chefen Daniel, som i sin tur går loss på både självstyrelsefrågor och ekonomi. Det är som vanligt i Nyhetspodden, alltså.

Nyhetspodden avsnitt 30

Audio file

Ledarpodden

Nya tag när redaktionen är uppdelad på grund av coronaviruset. Daniel på redaktionen, Jonas i Geta – men podd blir det i alla fall!

Nyhetspodden avsnitt 29

Audio file

Ledarpodden

Coronaviruset har nu slagit sina klor i Åland, både mänskligt och ekonomiskt. Detta är – förstås – ämnet för veckans podd.

Nyhetspodden avsnitt 28

Audio file

Ledarpodden

Hela podden ägnas – förstås – åt coronaviruset och dess påverkan på både människor, samhälle och ekonomi.

Nyhetspodden avsnitt 27

Audio file

Ledarpodden

En oerhört nyhetsintensiv vecka ska avhandlas och överst på listan står – förstås – coronaviruset. Men också ”Bert-gate”, Åda och Optinova är företeelser som Daniel och Jonas avhandlar.

Nyhetspodden avsnitt 26

Audio file

Ledarpodden

Cornaviruset, revisioner, butikernas öppettider och stora flygplan står på agendan i veckans nyhetspodd med Daniel och Jonas.

Nyhetspodden avsnitt 25

Audio file

Ledarpodden

Coronavirus, självstyrelse, myndighetsbråk... Det har varit en intensiv vecka. Nyhetspodden får därför förstärkning av politiska reportern Fredrika Fellman som snackar om veckans snackisar med Daniel och Jonas.

Nyhetspodden avsnitt 24

Audio file

Ledarpodden

Tillsättningen av en ny förvaltningschef, talmanscirkusen och indragna fribiljetter – allt avhandlas av Daniel och Jonas i veckans avsnitt.

Nyhetspodden avsnitt 23

Audio file

Ledarpodden

I veckans podd snackar Daniel och Jonas om storbråket i lagtinget, hot om skolskjutning och Paf-vd:ns lön. Och mer än så!

Nyhetspodden avsnitt 22

Audio file

Ledarpodden

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) gästar Daniel och Jonas. Det nya ekonomiska systemet, coronaviruset och kameraövervakning är några av veckans ämnen.

Nyhetspodden avsnitt 21

Audio file

Ledarpodden

Tidigare lantrådet Katrin Sjögren (Lib) gästar Daniel och Jonas för att tala om Pisa-resultat, vårjakt och höjd klumpsumma.

Nyhetspodden avsnitt 20

Audio file

Ledarpodden

20-avsnittsjubileum! Då snackar Daniel och Jonas om elhybridfärjebeslut, näringsliv och tidsomställning bland annat.

Nyhetspodden avsnitt 19

Audio file

Ledarpodden

Nyhetspodden är tillbaka! Daniel och Jonas går igenom en ovanligt händelserik januarivecka. (vi beklagar den bristfälliga ljudkvaliteten, det blir bättre nästa vecka!)

Nyhetspodden årsspecial del 2

Audio file

Ledarpodden

Nyhetscheferna Sandra Widing och Petra Dahlgren summerar andra halvårets nyheter 2019 tillsammans med Jonas Bladh.

Nyhetspodden årsspecial del 1

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens nyhetschefer Sandra Widing och Petra Dahlgren minns nyhetsåret 2019 tillsammans med nyhetspoddens Jonas Bladh.

Nyhetspodden avsnitt 18

Audio file

Ledarpodden

Säsongsavslutning! Men Nyhetspoddens Daniel och Jonas avhandlar likväl veckans hetaste nyheter. God jul!

Nyhetspodden avsnitt 17

Audio file

Ledarpodden

Dubbla regeringsbildningar och ett brittiskt brexitval. Daniels och Jonas nördjag har fått sitt lystmäte i veckan, och det hörs i podden.

Nyhetspodden avsnitt 16

Audio file

Ledarpodden

Daniel och Jonas analyserar veckans största nyhetshändelse – att den finska regeringen avgick. Skattebortfall och självstyrelsehot avhandlas också i veckans rekordtidiga podd.

Nyhetspodden avsnitt 15

Audio file

Ledarpodden

På regeringsfronten (nästan) intet nytt – då diskuterar Daniel och Jonas strejkens konsekvenser och domen mot lagtingsledamoten. Och lite politik, förstås.

Nyhetspodden avsnitt 14

Audio file

Ledarpodden

Nu är det klart hur regeringen ska se ut och vi kommenterar ministrarna. Sedan går Daniel igång rejält om självstyrelsen och förtroendet mellan landskapet och Helsingfors. Trevlig helg!

Nyhetspodden avsnitt 13

Audio file

Ledarpodden

Så var regeringsbasen bekräftad och vi har uppgifter om vilka ministrarna blir. Jonas och Daniel diskuterar dessutom budgetdebatten och den finska poststrejken som påverkar Åland.

Nyhetspodden avsnitt 12

Audio file

Ledarpodden

Regeringsbildningen går långsamt vidare, Daniel är förkyld och Jonas har fått en känga av lantrådet. Det och mycket mer i veckans avsnitt av nyhetspodden.

Nyhetspodden avsnitt 11

Audio file

Ledarpodden

Det politiska skeendet är hektiskt den här veckan. Budgeten presenteras, regering ska bildas – och under brinnande inspelning kommer domen om kortrutten.

Nyhetspodden avsnitt 10

Audio file

Ledarpodden

Vi firar 10 poddar med att analysera valresultatet, regeringsbildningen, näringslivet och flygtrafiken. Trevlig lyssning!

Nyhetspodden avsnitt 9

Audio file

Ledarpodden

I veckans avsnitt analyseras Ålandstidningens stora partiledardebatt, Centerns få vallöften och skärgårdstrafiken.

Nyhetspodden avsnitt 8

Audio file

Ledarpodden

Bara en dryg vecka kvar till valet, och i veckan beslöts att e-röstningen inte blir av. Det, vargar och valpejling avhandlar Daniel Dahlén och Jonas Bladh i veckans podd.

Nyhetspodden avsnitt 7

Audio file

Ledarpodden

Ålandstidningens tidigare politiska redaktör, Kerstin Österman, gästar podden för att analysera kandidatlistorna till lagtingsvalet. Valkompassen och – förstås – kortrutten avhandlas också.

Nyhetspodden avsnitt 6

Audio file

Ledarpodden

Veckans avsnitt handlar mycket om pengar. Upphandlingen av elhybridfärjan och alarmsystemet blir båda betydligt dyrare än beräknat. Det och annat diskuteras i podden.

Nyhetspodden avsnitt 5

Audio file

Ledarpodden

I det femte avsnittet analyserar varumärkesstrategen Christophe Jourdan de åländska partiernas valbudskap inför lagtingsvalet. Vilka gör det bra och vilka borde bli bättre?

Nyhetspodden avsnitt 4

Audio file

Ledarpodden

Valet närmar sig vilket märks i debatten. Bland veckans snackisar har både svenskans ställning och frågan om landskapsregeringen kuppade om elfärjan funnits.

Nyhetspodden avsnitt 3

Audio file

Ledarpodden

I det här avsnittet diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politikreporter Jonas Bladh bland annat valets största utspel hittills, debatten om medieavgiften och vad som händer i Paf.

Nyhetspodden avsnitt 2

Audio file

Ledarpodden

I det andra avsnittet av Ålandstidningens nyhetspodd står näringspolitiken i centrum. Ålandstidningens Daniel Dahlén och Jonas Bladh gästas av Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv.

Nyhetspodden avsnitt 1

Audio file

Ledarpodden

Premiär! Ålandstidningens nyhetspodd är här. Varje vecka sammanfattar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske reportern Jonas Bladh veckans nyhetshändelser. Ibland med gäster, ibland helt på egen hand.

Evenemang

Volkswagen Taigo 1.0 TSI R-Line Business DSG-Automat Ålandssåld, 1 ägare
2022
18000km
27 900€

Åland Just Nu

Senaste alarm

Automatiskt brandalarm
Automatalarm
Brandalarm
Brandalarm
Brandalarm
Räddningsuppdrag

Annonsnytt

Fotograf:
Tobias Braun
Julleklubben

Barnklubben för dig upp till 12 år

Sabina och Daniel Melander

Den 10 mars föddes en pojke som ska heta Clarence. Han var 49,5 cm lång och vägde 3.045 gram vid födseln. Föräldrar är Sabina och Daniel Melander. Familjen bor i Hammarland. Foto: Privat
Aktie ÅM 2024
Se ställningen här!